Evenimentul Zilei > International > Guvernul chinez bagă pumnul în gura presei. Ce se dorește să fie cenzurat
Guvernul chinez bagă pumnul în gura presei. Ce se dorește să fie cenzurat

Guvernul chinez bagă pumnul în gura presei. Ce se dorește să fie cenzurat

Miliardarul chinez Jack Ma, a „dispărut” recent după ce a fost luat în vizor de Partidul Comunist. Acum Guvernul Chinei i-a cerut presei să nu mai vorbească despre ancheta antitrust Alibaba.

Se afirmă că el ar încerca de fapt să se ferească de ochii publicului în timpul investigaţiei antitrust pe care au deschis-o autorităţile.

Magnatul cofondator al gigantului de retail Alibaba nu a mai fi fost văzut din luna octombrie, în urma listării eşuate a grupului Ant, cel mai mare fintech din lume, și după ce a criticat public Partidul Comunist Chinez.

Directiva privind restricționarea relatărilor în presă, vine pe măsură ce speculațiile cu privire la ce se întâmplă cu Jack Ma se amplifică, notează Financial Times.

Guvernul Chinei a cerut presei chineze să cenzureze ancheta Alibaba

Guvernul Chinei i-a cerut presei naționale să cenzureze rapoartele referitoare la o anchetă antitrust asupra grupului tehnologic Alibaba, al cărui fondator Jack Ma a dispărut din spațiul public, pe măsură ce problemele imperiului său de afaceri se amplifică.

Măsura autorităților de a exercita controlul asupra mediatizării problemelor grupului proeminent arată că problema a devenit o chestiune de sensibilitate politică națională în China.

Beijingul a reprimat în ultimele luni imperiul de afaceri al lui Jack Ma.

Beijingul a declanșat o anchetă antimonopol

Oferta publică inițială, de 37 de miliarde de dolari, a companiei afiliate Alibaba, Ant Group, a fost anulată de autorități la finalul lunii noiembrie, în timp ce în luna următoare, autoritățile de reglementare a concurenței au anunțat o anchetă antimonopol asupra Alibaba.

În ultima sa apariție publică din octombrie, Jack Ma, unul dintre cei mai bogați oameni ai țării, a ținut un discurs criticând băncile de stat din China și autoritățile de reglementare financiară, anunță alphanews.ro.

Jack Ma, în vârstă de 56 de ani, nu a mai apărut în public de peste două luni, dispărând fără să anunțe și din juriul concursului „Africa’s Business Heroes”, în care le oferă antreprenorilor africani şansa de a câştiga 1,5 milioane de dolari.

Alibaba este una dintre cele mai mari companii de e-commerce din lume, vânzările depăşind 56 de miliarde de dolari în timpul evenimentului de shopping „Single’s Day din 2020”.

Conform „Bloomberg Billionaires Index”, Jack Ma are o avere netă de aproximativ 50,6 miliarde de dolari.