China este o „ameninţare existenţială” pentru Statele Unite, avertizează o comisie a Congresului american
- Nicolae Comănescu
- 2 martie 2023, 07:43
Cu ocazia unei audieri marţi, aleşii republicani şi democraţi ai noii comisii parlamenare privind China s-au pus de acord asupra necesității de a bloca creşterea puterii Beijingului.
Reuniţi pentru prima dată la audieri pe tema "ameninţării Partidului Comunist Chinez pentru America", aleşii democraţi şi republicani din comisia Congresului american privind China au alertat fără ocolişuri pe 28 februarie asupra riscurilor pe care le prezintă pentru Washington creşterea puterii Beijingului. "Nu este un meci de tenis politicos. Este o luptă esenţială despre cum va arăta viaţa în secolul al XXI-lea", a declarat în introducere Mike Gallagher, preşedintele noii comisii parlamentare.
Comisia, ale cărei lucrări s-au ţinut în prezenţa membrilor societăţii civile, a reprezentaţilor drepturilor omului şi militanţilor pro-democraţie din Hong Kong, a dezbătut timp de mai multe ore multiple aspecte ale influenţei chineze, de la utilizarea reţelei de socializare TikTok la agresiunile împotriva Taiwanului și până la originile Covid-19. Potrivit lui Mike Gallagher, politica faţă de Beijing "în urmatorii zece ani va pregăti terenul pentru următorii o sută de ani". "Timpul nu este de partea noastră", a avertizat el.
Consens între democraţi şi republicani
Congresmanul de Wisconsin a insistat asupra necesității unei unităţi între democraţi şi republicani, exprimâdu-şi îngrijorarea că aceasta va fi în pericol odată cu apropierea campaniei prezidențiale 2024, când republicanii riscă să dorească să arate un Joe Biden "slab faţă de China".
Copreşedintele democrat al comisiei, Raja Krishnamoorthi, a insistat pe acest punct şi a condamnat naivitatea ideii potrivit careia o integrare economică a Chinei ar putea "duce inexorabil la democraţie".
Cei care au crezut acest lucru au "subestimat" guvernul chinez, a declarat alesul democrat, care insistă asupra unei competitivităţi economice americane crescute pentru a contracara puterea chineză. "Nu vrem un război cu RPC, nu vrem un război rece, nici un război cald", a asigurat totuşi alesul de Illinois, "nu vrem un 'şoc al civilizaţiilor'. Ci căutăm o pace durabilă. Şi de aceea trebuie să descurajăm agresiunea".
Prezent la audieri, fostul consilier adjunct pentru securitate sub Donald Trump, Matt Pottinger, a estimat şi el că abilitatea Partidului Comunist Chinez (PCC) de a se prezenta ca o entitate "responsabilă" şi "normală" este "unul din numerele de magie din era modernă".
"S-ar putea spune că PCC este Harry Houdini al regimurilor marxist-leniniste, David Copperfield al comunismului, Criss Angel al autocraţiei", a continuat el, afirmând până la urmă că "magia se estompează".
Tensiuni între Beijing şi Washington
Această primă reuniune se ţine într-un context de recrudescenţă a tensiunilor între Washington şi Beijing. La începutul lunii februarie, Pentagonul alertase succesiv în legătură cu prezenţa unor "baloane spion chineze" deasupra Statelor Unite, Canadei şi până în America Latină.
Republicanii s-au revoltat, reproşând administraţiei Biden lipsa informaţiilor oferite Congresului cu privire la aceste baloane doborâte până la urmă. Şefii Comisiei parlamentare privind China au denunuţat atunci o "încălcare a suveranităţii americane".
În cadrul războiului din Ucraina de asemenea, fără să se pronunţe pentru sau contra "operaţiunii speciale" a Rusiei, China şi-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale. La sfârşitul lunii februarie, secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a exprimat temerile privind faptul că China intenţionează să furnizeze arme Rusiei, afirmaţii pe care Beijingul s-a grăbit să le nege.
Întrebat despre mesajul dat de China prin trimiterea baloanelor, fostul consilier pentru securitate naţională HR McMaster, prezent şi el la audieri, a declarat că vede aici "metafora efortului masiv de spionaj" chinez în întreaga lume. China a negat totdeauna aceste acuzaţii, susţinând ca este vorba de simple aparate de cercetare ştiinţifică.
sursa: RADOR / lefigaro.fr