Zeci de mii de oameni au trăit cu sufletul la gură noaptea alegerilor americane, în parcul din centrul oraşului unde îşi are reşedinţa Barack Obama.
Sute de mii de susţinători ai lui Barack Obama, noul erou al Americii, s-au adunat în noaptea alegerilor în Grant Park din Chicago. Pe un teren de multe hectare, mărginit pe de-o parte de Lacul Michigan, iar de cealaltă parte de zgârienori (unii luminaţi cu drapelul ţării, alţii cu iniţialele SUA), oameni din toate zările au ţinut să urmărească rezultatele votului şi discursul victoriei ţinut de preferatul lor, noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
„N-are cum să piardă!“
Conform staffului de campanie al democratului, în parcul din Chicago s-au îngrămădit peste 250 de mii de persoane. S-au îndreptat spre punctele de control încă de la 5 după-amiaza, cu multe ore înainte ca primele exitpolluri să fie date publicităţii. Albi, afroamericani, hispanici, emoţionaţi şi entuziaşti, intrau în Grant Park cu convingerea clară că Obama va învinge. La întrebarea „Şi dacă nu?“, răspunsurile erau simple: „Nici vorbă, n-are cum să piardă!“. Siguri de victoria fostului senator de Illinois, participanţii se lăsau controlaţi de forţele de ordine şi încercau să prindă un loc cât mai aproape de scena pe care era aşteptat primul discurs al unui afroamerican preşedinte al SUA.
La intrare au fost „deposedaţi“ de sticle şi obiecte din metal, însă prezenţa forţelor de securitate a fost foarte discretă pe tot parcursul evenimentului, aparent cu nimic deosebit faţă de un concert obişnuit: două elicoptere, poliţia de la „check in“, echipaje de pompieri şi ambulanţe la intrările principale, cam la atât s-a rezumat supravegherea „vizibilă“ a mulţimii.
Pe trotuar, un vânzător ambulant de insigne şi tricouri, care a trebuit să-şi strângă lucrurile la îndemnul poliţiei, pretindea că-l ştie pe Obama şi că i-a dat lecţii de dans.
Gaşti de tineri, iubiţi, familii „curgeau“ spre parcul care părea, în cea mai importantă noapte pentru America, locul ideal pentru orice tip de relaţie şi manifestare. Civilizaţi, cei mai mulţi cu tricouri şi insigne cu Obama, au privit spectacolul alegerilor ca pe un meci, urmărind pe panouri uriaşe CNN-ul, un post TV considerat aici imparţial, spre deosebire de Fox (prorepublican).
Şi copiii au fost „contaminaţi“ de febra alegerilor, ţineau în mână steguleţ e şi strigau din toată inima: „Go Obama, go!“.
Huiduieli pentru Texas şi Bush
Când în direct intra corespondentul din Chicago, mulţimea învia brusc, iar la anunţurile cu victoria lui Obama în câte-un stat se ţopăia de bucurie. Victoria lui McCain din Texas s-a lăsat cu huiduieli aspre şi înjurături la adresa lui George Bush.
Un grup de afroamericance cu steagul Canadei povesteau că au condus opt ore ca să ajungă în Chicago, dar că sigur va merita efortul, pentru că Obama e foarte popular în Canada şi toţi abia au aşteptat să plece administraţia Bush: „SUA au un rol foarte important în economia noastră, ne interesează ce se întâmplă aici!“.
Locuitorii din Chicago au simţit că trăiesc un moment istoric, iar discursul noului preşedinte le-a întărit această percepţie. Sarah, care a ţinut să fie în piaţă împreună cu soţul şi cu copiii, rezumă speranţele celor de la faţă locului: „Obama va schimba America şi percepţia lumii despre noi. Oameni de pretutindeni dispreţuiesc astăzi poporul american din pricina politicii duse de George W. Bush. E nedrept pentru noi. Sper că astăzi întreaga lume a înţeles că poporul american dezaprobă ce a făcut Bush. Noi nu suntem cotropitori aroganţi, suntem oameni cu mintea deschisă şi suntem mândri să avem un preşedinte afroamerican“.
Corespondenţă din Chicago Orele care-au schimbat istoria
"Sper că astăzi întreaga lume a înţeles că poporul american dezaprobă ce-a făcut Bush. Noi nu suntem cotropitori aroganţi, suntem oameni cu mintea deschisă şi suntem mândri să avem un preşedinte afroamerican.", Sarah, participantă la miting
ALTERNATIVĂ. Americanii care nu au găsit loc în parc au sărbătorit acasă VARIANTĂ
Petreceri electorale
Locuitorii din Chicago care n-au mai prins bilet pentru a urmări alegerile din 4 noiembrie din Grant Park au organizat petreceri electorale cu prietenii. La multe dintre aceste adunări, care s-au consumat în case, s-au strâns americani de origini diferite (afroamericani, hispanici) şi imigranţi deopotrivă. Cei din urmă speră ca noul preşedinte să rezolve problema imigranţilor ilegali care muncesc de mai mulţi ani pe teritoriul Statelor Unite ale Americii şi în acest moment nu au nicio posibilitate de a intra în legalitate. AMERICANI ÎN ROMÅNIA „Ce e mai frumos decât un om pe jumătate alb, pe jumătate negru?“ Un Obama zâmbitor şi un McCain parcă deja înfrânt - amândoi decupaţi în carton - îşi aşteaptă invitaţii la o poză. Întruna dintre sălile Hotelului Howard Johnson din Bucureşti, câteva zeci de americani şi români îi iau de după gât pe candidaţi, prieteneşte desigur. Începe lunga noapte a alegerilor, varianta autohtonă - cu o fotografie, un vot simbolic în urna aşezată alături, un pahar cu vin şi o gustare în care este înfipt steagul Statelor Unite.
Prin sală roiesc politicieni ca Vasile Blaga sau Gabriel Oprea, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, fostul director al SRI Virgil Măgureanu sau prezentatoarea de ştiri Andreea Esca. Pe ecranul din mijloc, CNN îşi încălzeşte cronometrele şi calculatoarele de procente, iar în fundal se aude o muzică de prin anii ’50.
America, din „suişuri şi coborâşuri“
E noaptea la sfârşitul căreia mulţi dintre oamenii adunaţi la invitaţia Ambasadei SUA la Bucureş ti îşi vor sărbători preşedintele cel nou. Aproape că nu contează numele lui, aşa pare cel puţin.
„Amândoi sunt buni“, e de părere Jim Raffaele, ajuns pe aici acum şase ani, pentru a contribui la prosperitatea afacerii cu petrol a unui american de origine română. Unul dintre candidaţi capătă însă avans în ochii săi: „Obama este mai tânăr şi mai energic“. Şi în completarea excesului de optimism din jur, Jim Raffaele exclamă: „America este America! Are suişuri şi coborâşuri, dar este o Americă bună“. Spune „a good America“ ca şi cum ar vorbi despre copilul lui, îi poate ierta orice. „Ce are minunat ţara asta e că poţi s-o iei oricând de la capăt“, îl completează zâmbitor partenerul său, Marius Tripşa, româno-americanul cu investiţia de aici. Sunt oameni cărora, dacă n-ar fi sau dacă n-ar fi devenit americani, leai spune „ciudaţi“.
„Ne-a ajuns cu republicanii!“
Daniela Topol, o americancă din New York, descrie principiul de bază al optimismului american: „Cu cât suntem mai jos, cu atât devenim mai optimişti!“, exclamă ea. În ceea ce priveşte votul care tocmai se încheie în unele state, e mult mai radicală decât Raffaele: „Ne-a ajuns cu republicanii! Lui Obama îi pasă de oameni, iar asta se vede. Ce poate fi mai frumos, decât un om pe jumătate alb, pe jumătate negru?“, spune ea.
O femeie se ridică din când în când de pe scaun. Se îndreaptă spre o tablă aflată în lateral, cu harta SUA împărţită în state şi colorează în roşu sau albastru, după caz. Au trecut ore întregi şi mai bine de jumătate de hartă e mâzgălită. Troy, de la ambasadă, anunţă că pe hol e cafea proaspătă pentru toată lumea rămasă. Cât durează năvala, Obama a mai câştigat două state-cheie.
„Vestea istorică“ şi lecţia de dimineaţă
Înapoi pe scaun, doamna cu harta observă că unul dintre prezentatorii CNN are un prenume mai altfel, mai interesant, în opoziţie cu americanii de lângă ea, „numai oameni din clasa mijlocie, cu nume plictisitoare“. Prezentatorul cu nume neobişnuit are, la ora 6.00, „o veste istorică“: potrivit calculatoarelor CNN, Barack Obama este noul preşedinte al SUA.
Charles Harris, din statul senatorului, Illinois, priveşte în picioare la mulţimea adunată în Chicago. Pentru el, Obama aduce deja ce le-a promis americanilor: speranţă. „Sunt de o lună în România şi nu înţeleg un lucru: cum de tinerii români pot fi atât de cinici când vine vorba de politică, când ar trebui să ştie că politica aduce dezvoltare. Obama a reuşit să pună punct acestui cinism“, spune Harris. E lecţia gratuită a Americii pentru România, predată în noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2008. (Vlad Odobescu)
CEL MAI POZAT. Obama cel zâmbitor, într-o replică din carton de dimensiuni reale, a fost vedetă şi la Bucureşti
CITIŢI ŞI: Rocada de la Casa Albă nu ne schimbă relaţia cu SUA
Obama, sărbătorit pe toate continentele
Felicitări condiţionate de la lideri din toată lumea