În 2023, cetățenii din Republica Moldova au apelat la CEDO de 6,5 ori mai frecvent decât media europeană

În 2023, cetățenii din Republica Moldova au apelat la CEDO de 6,5 ori mai frecvent decât media europeană CEDO. Sursa foto: Arhiva evz

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) raportează peste 650 de cereri îndreptate împotriva Republici Moldova, în 2023, față de cele 640 de cereri din 2022.

Republica Moldova se află pe locul 5 în contextul celor 46 de ţări membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul de cereri depuse pe cap de locuitor la tribunalul internațional de la Strasbourg. Raportat la populaţia statului, numărul acestora este foarte mare – declară specialiștii Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Experții au analizat activitatea CEDO pentru anul 2023, în baza studierii jurisprudenţei în cauzele Republicii Moldova. Anul trecut, cetățenii statului moldovean au apelat la Curtea de la Strasbourg de 6,5 ori mai frecvent decât media europeană, se arată în nota analitică a CRJM. În perioada 1998-2023, CEDO a înregistrat peste 17 300 de cereri, îndreptate împotriva Republicii Moldova (a se vedea detalii în tabel). 

La 31 decembrie 2023, circa 1 150 dintre acestea (7%) încă urmau să fie examinate. În ceea ce priveşte numărul total al cererilor pendinte, Republica Moldova se află pe locul 10 din totalul ţărilor membre ale Consiliului Europei. Acest număr este destul de mare având în vedere populația mică a statului nostru, evidențiază juriștii CRJM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul hotărârilor adoptate în 2023 – cel mai mic din ultimii 5 ani

Numărul hotărârilor adoptate, în 2023, este cel mai mic din ultimii 5 ani, fiind comparabil cu cel al deciziilor pentru anii 2014-2018. Chiar și așa, cu circa 560 de hotărâri ale CEDO, adoptate până la 1 ianuarie 2024, Republica Moldova devansează Marea Britanie, Germania, Portugalia, Spania sau Olanda – ţări care au ratificat protocoalele CEDO cu mult timp înaintea statului de peste Prut şi au populaţii cu mult mai numeroase, observă experții CRJM. La acest capitol, Republica Moldova se află pe locul 11 din cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei. 

Justiție

Sursa foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

În cele aproape 560 de hotărâri privind Republica Moldova, CEDO constată peste 780 de violări ale drepturilor omului, între cele mai frecvente încălcări fiind  neexecutarea hotărârilor judecătoreşti naţionale, anchetarea inadecvată a cazurilor de maltratări şi decese, detenţia în condiţii proaste, detenția ilegală, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile și maltratarea/recurgerea la forța excesivă de către exponenții statului.

În cele 24 de hotărâri pronunţate, în 2023, CEDO a constatat peste 30 de violări. 14 (44%) dintre acestea se referă la dreptul la un proces echitabil (art. 6 al CEDO), dintre care 5 vizează neexecutarea hotărârilor judecătoreşti naţionale, 2 – la admiterea apelurilor sau recursurilor tardive, iar celelalte violări ale art. 6 sunt cu privire la condamnarea în apel fără audierea nemijlocită a martorilor, condamnarea în baza probelor obținute în urma torturii sau provocării, lipsa de independență și imparțialitate a Consiliului Suprem al Magistraturii la examinarea procedurilor disciplinare împotriva unui judecător etc. 

Guvernul din Republica Moldova, obligat să plătească peste 22 mln. euro

Încălcarea dreptului la libertate și siguranță (art. 5 al CEDO) a fost constatată de 5 ori (16%), în anul 2023. Alte probleme identificate se referă la reținerea sau arestarea în lipsa motivelor că persoana a săvârșit o infracțiune, motivarea insuficientă a arestării sau imposibilitatea contestării legalității arestării etc. sub aspectul juridic și al rezonanței, cele mai importante hotărâri pronunțate în 2023 s-au referit la activitatea justiției. 

În hotărârea Stoianglo c. RM, CEDO a constatat violarea art. 6 al CEDO, urmare a imposibilității de a contesta în instanță suspendarea din funcție a reclamantului, care deținea funcția de Procuror General. Suspendarea dată era determinată automat de pornirea urmăririi penale, fapt considerat de CEDO drept încălcare a drepturilor omului. 

În Hotărârea Manole c. RM a fost constatată încălcarea libertății de exprimare (art. 10). În hotărârea Filat c. RM, CEDO a constatat încălcarea art. 6, urmare a examinării nejustificate a întregului proces penal în ședință închisă. 

În temeiul hotărârilor şi deciziilor pronunţate până la 31 decembrie 2023, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească 22 813 920,5 euro.