Cetățenii imunizați cu Sinopharm își fac rapel cu Pfizer. Vaccinul chinezesc nu este sigur. "Nu avem dovezi"

Cetățenii imunizați cu Sinopharm își fac rapel cu Pfizer. Vaccinul chinezesc nu este sigur. "Nu avem dovezi"

Îngrijorări privind eficiența vaccinului produs de chinezii de la Sinopharm încep să ia amploare, în contextul în care Bahrain se luptă cu noi cazuri de infectare cu coronavirus, deși este una dintre țările cu cel mai mare număr de cetățeni imunizați împotriva SARS-COV-2. Locuitorii din Bahrain au fost îndemnați să se vaccineze cu Pfizer-BioNTech, chiar dacă au fost imunizați deja cu serul chinezesc Sinopharm.

Cetățenii vulnerabili din Bahrain  - adică cei care sunt obezi, cu vârsta peste 50 de ani sau suferă de boli cronice - sunt îndemnați să se imunizeze cu un vaccin Pfizer-BioNTech la șase luni de la vaccinarea cu serul chinezesc Sinopharm. Între timp, au apărut cercetări noi despre vaccinul Pfizer și controversele în jurul efectelor pe care acesta le-ar fi produs. 

În timp ce Waleed Khalifa al Manea, subsecretar de stat în ministerul Sănătății, declara că vaccinul chinezesc Sinopharm oferă un grad ridicat de protecție, Bahrainul își imunizează cetățenii cu o nouă doză de vaccin Pfizer, pe fondul luptei cu un val de infectări de cinci ori mai grav și mortal decât cel al Indiei. Controversele și îngrijorările iau amploare în contextul în care Bahrain  are peste 50% din populație imunizată împotriva Covid-19.

Val de infectări în ciuda imunizării cu Sinopharm

Câteva state care au, la rândul lor, un număr mare de populație vaccinată deja împotriva noului coronavirus cu serul Sinopharm se confruntă cu un nou val de infectări. Emiratele Arabe Unite și Seychelles iau în calcul și ele administrarea unui nou ser, drept rapel.

La nivel mondial, autoritățile își manifestă îngrijorarea cu privire la două vaccinuri chinezești - cu precădere Sinopharm și Sinova, care au fost primit autorizație de urgență din partea Organizației Mondială a Sănătății astfel încât acestea să fie date spre utilizare. Presa internațională notează că nu există suficiente date clinice care să ateste eficiența vaccinurilor chinezești astfel încât acestea să fie oferite spre imunizare la scară largă.

Un studiu publicat, la finele lunii mai, în urma testării vaccinului Sinopharm, arată că serul este eficient în procent de 79% în ceea ce privește prevenirea manifestării simptomelor în urma infectării cu noul coronavirus, predominant la bărbații tineri și sănătoși. Studiul mai prevede că "nu a putut fi testată eficiența vaccinului în cazul persoanelor cu boli cronice, femei sau/și alți adulți".

Nu există dovezi care să ateste eficiența serului 

Autorii studiului au menționat că "nu există suficiente dovezi pentru a putea susține eficiența vaccinului atât în cazurile asimptomatice de coronavirus, cât și în cazurile severe de boală". În acest sens, presa internațională a contactat Sinopharm pentru a cere un punct de vedere, însă reprezentanții companiei nu au dat curs solicitării.

Geo Gao, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a subliniat eficiența infimă a vaccinurilor anti-coronavirus chinezești, în cadrul unei conferințe susținute în luna aprilie. Geo Gao a afirmat că autoritățile chineze iau în considerare doar la nivel formal anumite schimbări privind vaccinurile, pentru a “rezolva problema eficienței scăzute a serurilor”. Ulterior, China a transmis o informare rapidă pentru a calma valul de îngrijorare cu privire la vaccinurile anti-coronavirus. Geo Gao a revenit, ulterior, pe rețelele de socializare, menționând că în cazul de față a fost vorba despre o “neînțelegere”.

Autoritățile vor să "denigreze" China

China și reprezentanții Sinopharm au tratat, de-a lungul timpului, foarte superficial problema eficienței vaccinurilor anti-coronavirus. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying , a transmis că articolele din presă referitoare la ineficiența serului Sinopharm nu face decât să “scoată în evidență dorința unora de a denigra China cu orice ocazie posibilă”, potrivit forbes.com.

Reamintim că vaccinul chinezesc Sinopharm va fi produs în vecinătatea granițelor României, la Debrecen, într-o fabrică pe care autoritățile din Ungaria vor să o pună în funcțiune anul viitor. În această locație ar urma să fie produs și un alt vaccin propriu, dezvoltat de cercetătorii maghiari.

Ne puteți urmări și pe Google News