Autorizație de urgență. Undă verde de la OMS pentru vaccinul chinezesc produs de Sinopharm

Autorizație de urgență. Undă verde de la OMS pentru vaccinul chinezesc produs de Sinopharm

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că a acordat o autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea vaccinului chinezesc anti-COVID-19 produs de Sinopharm.

Vaccinul, unul dintre cele două principale seruri chinezeşti cu care au fost deja imunizate sute de milioane de persoane din China şi din străinătate, devine primul vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de o ţară non-occidentală care a obţinut undă verde din partea OMS.

Aceasta este, de asemenea, prima dată când Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea unui vaccin chinezesc împotriva unei boli infecţioase.

Lista de urgenţă a OMS reprezintă un semnal pentru autorităţile naţionale de reglementare cu privire la siguranţa şi eficacitatea unui produs şi permite ca un vaccin să fie inclus în programul COVAX, creat pentru a asigura accesul ţărilor sărace la seruri dezvoltate împotriva noului coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS a acordat anterior o autorizaţie de urgenţă pentru vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson&Johnson şi, săptămâna trecută, pentru Moderna, scrie Agerpres.

Serbia este prima țară europeană care folosește vaccinul chinezesc de la Sinopharm

China transmite că eficacitatea vaccinului său este de circa 79,3%, în timp ce Emiratele Arabe Unite vorbesc despre o eficacitate de 86%. Până în prezent, Sinopharm a primit aprobare în regim de urgență în 13 țări din întreaga lume și a fost administrat la milioane de persoane. În Europa, vaccinul a fost injectat până acum doar în Serbia. Urmează Ungaria.

Spre deosebire de vaccinurile companiilor Pfizer/BioNTech şi Moderna, care trebuie depozitate la minus 70 grade Celsius şi, respectiv, minus 20 grade Celsius, vaccinul dezvoltat de Sinopharm poate fi transportat la temperaturi de 2-8 grade, un avantaj enorm pentru oamenii care trăiesc în zone fără electricitate.

Pentru China, aprobarea de la ONU reprezintă un punct culminant în eforturile sale de diplomatizare a vaccinurilor și o șansă de a umple golul lăsat de națiunile occidentale și companiile farmaceutice din țările cu venituri mici și medii.

Sinopharm este primul vaccin chinezesc care a fost clasificat ca sigur și eficient de către OMS, iar aprobarea acestuia ar putea ușura îngrijorările cu privire la lipsa de transparență din partea companiilor chineze de vaccinare.