Update. Învestirea lui Joe Biden este în direct pe EvZ.ro. „Democrația a învins. Astăzi e ziua speranței”
- Cristi Dorombach
- 20 ianuarie 2021, 18:52
Va fi prezent şi Donald Trump la Ceremonia de investire a lui Joe Biden?
A devenit o obişnuinţă ca preşedintele în exerciţiu să fie de faţă la depunerea jurământului de către succesorul său, ceea ce poate face ca uneori lucrurile să devină jenante. În acest an, jena va fi de altă natură: Trump a declarat că nu va participa la ceremonia de învestitură a lui Biden.
"Pentru toţi cei care aţi întrebat, nu mă voi duce la Ceremonia de Învestitură din 20 ianuarie", a anunţat recent Trump pe Twitter. Cuvintele sale au venit la scurt timp după ce Trump s-a angajat să contribuie la o tranziţie "ordonată" a puterii către "noua administraţie", un mod deloc clar de a admite că a pierdut alegerile în favoarea lui Biden.
Unii dintre susţinătorii săi au dus lucrurile şi mai departe, plănuind "o a doua ceremonie de învestitură" virtuală pentru Trump, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră la care Biden va depune jurământul. Până în prezent, peste 68.000 de oameni au anunţat pe Facebook că vor participa la evenimentul online pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Trump.
Totuşi, vicepreşedintele în exerciţiu Mike Pence a anunţat că va participa la ceremonia de învestitură a lui Biden.
Când Donald Trump a depus jurământul, la ceremonie au participat, între alţii, Hillary Clinton împreună cu soţul ei, fostul preşedinte democrat Bill Clinton, la nici două luni după înfrângerea electorală a fostului secretar de stat Hillary Clinton şi după o campanie înverşunată.
Doar trei preşedinţi - John Adams, John Quincy Adams şi Andrew Johnson - au ales să nu participe la ceremonia de învestitură a succesorilor lor, şi niciunul în ultimul secol.
Cum va schimba pandemia de COVID-19 ceremonia din acest an?
Iniţial, Biden avusese în plan o declaraţie de intenţie, sosind cu trenul de la Washington, din Wilmington, Delaware, unde există o gară care îi poartă numele - memento al zilelor în care a fost senator şi când făcea naveta cu un tren al companiei de căi ferate Amtrak, pentru a fi alături de copiii săi. Însă acest plan a fost anulat, iar Biden îşi va petrece noaptea de dinaintea ceremoniei de învestitură la Blair House, reşedinţă aflată vizavi de Casa Albă, şi nu la hotel cum era prevăzut iniţial.
În circumstanţe obişnuite, Washington D.C. ar deveni gazda a sute de mii de participanţi la ceremonia de învestitură. Oamenii ar umple străzile oraşului, ar vizita National Mall şi ar rezerva toate camerele de hotel din oraş. Se estimează că circa două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al preşedintelui democrat Barack Obama, în 2009.
Dar în acest an, amploarea sărbătorii va fi "extrem de limitată", a anunţat echipa de tranziţie a lui Biden, cerându-le totodată americanilor să evite să călătorească spre capitala federală, apel care a tot fost repetat de autorităţile din Washington după asaltul asupra Congresului SUA.
Chiar şi aşa, Biden şi Harris vor depune jurământul pe treptele Capitoliului, în faţa imensei esplanade - Mall - din centrul capitalei federale (o tradiţie care a început în 1981 cu preşedintele Ronald Reagan), însă tribunele ridicate de-a lungul Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive, vor fi demontate.
În trecut, până la 200.000 de bilete erau alocate pentru ceremonia oficială, însă în acest an, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19, vor fi disponibile doar aproximativ 1.000 de bilete.
Şi anul acesta va avea loc ceremonia de "trecere în revistă" - parte tradiţională a transferului paşnic al puterii, unde noul comandant şef inspectează trupele -, însă în locul obişnuitei parade de pe Pennsylvania Avenue către Casa Albă, organizatorii au anunţat că vor organiza o "paradă virtuală".
Biden, Harris şi partenerii lor de viaţă vor fi apoi escortaţi la Casa Albă de membri ai armatei, cu o fanfară militară.