Însă, în ciuda eforturilor autorităților, doar puțin mai mult de jumătate dintre imigranți care au vârste între 20 și 64 de ani, având drept de sejur, au muncit în anul 2019, în Suedia.

În jur de 11.900 de imigranți au fost incluși în programe sociale, circa 10.000 au beneficiat de alocație parentală, iar 8.700 au primit ajutor de școală, relatează ziarul Helsingborgs Dagblad, citat de Breitbart.

Profesorul suedez de economie Johan Eklund a criticat autoritățile pentru eșecul lor de a integra această masă de imigranți.

„Nu doresc să arăt cu degetul către nimeni pentru acest eșec. Dar, în calitate de economist, reacționez la faptul că există mii de persoane aflate la vârsta la care pot munci și care nu au nici un venit”, a declarat Eklund, care este profesor la Institutul de Tehnologie din Blekinge.

„Acest lucru este o povară pentru societate. Dependența de subvenții este un cost socio-economic. Mai este și chestiunea de a ști ce se petrece cu indivizii care nu vor să participe la efortul social.”

Chiar și printre cei circa 35.400 de imigranți care au lucrat în 2019, mulți dintre ei nu au câștigat sume mari de bani, cu o valoare medie de numai 100.000 de coroane suedeze (circa 12.000 de euro) pe an, femeile câștigând în medie doar jumătate din această sumă.

Un studiu făcut de profesorul Eklund arată că, dintre imigranții sosiți în Suedia între 1990 și 2016, doar jumătate au reușit să se întrețină singuri și nu solicită ajutoare guvernamentale, după 12 sau 13 ani de viață în țară.

În timp ce politicienii suedezi doresc să sporească numărul imigranților, pentru a acoperi necesitatea de mână de lucru, Suedia are dificultăți uriașe cu integrarea nou-sosiților, rata de șomaj printre imigranți rămânând cu mult mai mare decât printre autohtoni.

Unul dintre motivele pentru rata mare a șomajului în rândul imigranților, pe lângă bariera limbii, este și lipsa de educație.

Un raport al Oficiului Forței de Muncă dat publicității luna aceasta dezvăluie că aproape jumătate dintre străinii care nu muncesc, aflați în evidențele OFM, nu au terminat liceul.