A ajuns Suedia cea mai violentă țară dezvoltată din lume? Politicienii încă vor imigranți!

A ajuns Suedia cea mai violentă țară dezvoltată din lume? Politicienii încă vor imigranți!

În vreme ce federația suedeză se teme că susținătorii echipei naționale de fotbal vor fi atacați de fanii români (pe care îi acuză de rasism din cauza scandărilor), violențele din țara Gretei Thunberg par să fi scăpat de sub control.

Potrivit datelor oficiale, numai în primele șase luni ale anului, în Suedia au fost raportate peste 100 de explozii provocate de mâini criminale, cu 30 de atacuri mai mult decât în primele șase luni ale anului trecut.

În 2018, poliția suedeză a înregistrat în total peste 160 de astfel de atacuri, iar 45 de persoane au fost ucise în explozii și atacuri cu arme de foc. Într-un articol publicat de spectator.co.uk, jurnalista Paulina Neuding afirmă: „Când vine vorba de atacuri cu bombă, nicio altă țară dezvoltată din întreaga lume, care nu este în stare de război, nu a cunoscut un nivel comparabil cu epidemia din Suedia”.

Nu e vorba de atacuri teroriste, ci de reglări de conturi între diferite bande. Mulți dintre suspecții acestor atacuri sunt străini, dar presa suedeză păstrează tăcerea asupra subiectului, iar politicienii continuă să susțină necesitatea imigrației. Ministrul Administrației Publice, Lena Micko, a afirmat că Suedia are nevoie de mai mulți refugiați pentru ocuparea locurilor de muncă. Potrivit Nyheter Idag, Lena Micko susține că, fără aceștia, economia suedeză s-ar putea prăbuși: „În multe locuri, au reușit foarte bine eforturile educaționale, inițiativele de pe piață aducând oamenii spre locurile de muncă. Și, de asemenea, avem nevoie de mulți refugiați, pentru că lipsește personalul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel de declarații politice sunt, însă, în contrast cu realitățile din țară. Nu că Suedia n-ar avea nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre imigranți nu fac față rigorilor. Din 40.019 imigranți cu statut de rezidență permanentă care sunt eligibili să lucreze, numai 4.574 se susțin din propria muncă, conform Bazei de Date ale Suediei pentru studii de asigurări de sănătate și piața muncii (LISA). 9.970 de imigranți primesc bani pentru a studia în Suedia, în timp ce alți 18.405 trăiesc din programele de asistență municipală. În aceste condiții, nu e nicio surpriză că opt din cele zece municipalități care au preluat cei mai mulți imigranți au rate de șomaj mult peste media națională și mari probleme financiare, relatează tabloidul suedez Aftonbladet.

Profesorul și economistul Per Lundborg susține că singura soluție pentru integrarea imigranților în circuitul productiv este crearea unor locuri de muncă menite să nu necesite cine știe ce pregătire sau educație. „Suedia este una dintre țările cele mai tehnologizate din lume, o țară în care locurile de muncă simple sunt foarte puține. Tocmai de aceea, diferența de pregătire este prea mare pentru mulți dintre imigranții care au venit”.

Eurostat plasează Suedia acum pe locul 24 din 28 de state membre în ceea ce privește șomajul. Cifrele publicate anul trecut au arătat, însă, că există un contrast puternic între rata șomajului în rândul autohtonilor și gradul de ocupare a forței de muncă din rândul imigranților.

Dar gradul insuficient de pregătire profesională nu este singura problemă.

Potrivit fostului CEO al celebrului producător de camioane Scania, „am luat prea mulți imigranți. Cei care provin din Orientul Mijlociu și Africa trăiesc într-o societate pe care noi am depășit-o în urmă cu aproape o sută de ani ”. În același interviu acordat Swebbtv, omul de afaceri Leif Östling a povestit că, în vreme ce se afla la conducerea Scania, aproximativ 90 la sută din imigranții somalezi care au fost angajați au fost concediați rapid sau au plecat pentru că nu puteau ajunge la timp la serviciu sau aveau probleme în ceea ce privește munca în echipă. În aceste condiții, mulți dintre noii veniți sunt recrutați de organizații criminale care le oferă posibilitatea de a câștiga bani ușor și foarte repede.