Evenimentul Zilei > Social > Cercetătorii avertizează. Greșeala pe care mulți români o fac fără să își dea seama
Cercetătorii avertizează. Greșeala pe care mulți români o fac fără să își dea seama

Cercetătorii avertizează. Greșeala pe care mulți români o fac fără să își dea seama

Potrivit oamenilor de știință, apa de la robinet este mult mai bună şi mai sigură decât cea îmbuteliată. Utilizarea apei îmbuteliate a crescut în ultimii ani, în parte din cauza unor factori, cum ar fi gust, miros, campanii de marketing și lipsa de încredere în calitatea apei de la robinet.

Cercetătoarea ISGlobal, Cristina Villaneuva, spune că în ultimii ani s-au înregistrat îmbunătățiri substanțiale ale calității apei de la robinet. Cu toate acestea, îmbunătățire considerabilă nu a fost reflectată de o creștere a consumului de apă de la robinet, ceea ce sugerează că consumul de apă ar putea fi motivat de alți factori subiectivi, dincolo de calitate.

Este identică cu cea de la robinet, şi totuşi lumea o cumpără

Un număr tot mai mare de oameni aleg să plătească sume destul de mari pentru ape îmbuteliate, care mai de care cu proprietăți mai sănătoase și atractive, dar la o analiză atentă arată că nu există nicio diferenţă faţă de apa de la robinet.

Una dintre probleme este prezența percepută a compușilor chimici precum trihalometanii. Însă datele despre ciclul de viață al apei îmbuteliate au fost, de asemenea, comparate cu un cadru care este utilizat pentru a măsura starea de sănătate. Ei au descoperit că orice risc pentru sănătate era mic și adăugarea unui sistem de filtrare internă a redus considerabil acest risc.

„Rezultatele noastre arată că, având în vedere atât efectele asupra mediului, cât și asupra sănătății, apa de la robinet este o opțiune mai bună decât apa îmbuteliată, deoarece apa îmbuteliată generează o gamă mai largă de impacturi”, spune cercetătorul ISGlobal Cathryn Tonne, potrivit Euronews.

Pentru majoritatea americanilor, un pahar de apa de la chiuvetă și unul de apă îmbuteliată sunt aproape identice în ceea ce privește puritatea și calitatea nutrițională. În unele cazuri, apa din rețeaua publică de apă este chiar mai curată, și asta pentru că este supusă mai des testărilor. Există însă și cazul persoanelor care au puțuri sau fântâni în curte, a căror apă este testată rar, sau chiar deloc.

Studiile sugerează faptul că nu este nicio diferență între aceasta și apa de la robinet

„Apa îmbuteliată a remodelat în mod eficient piața băuturilor”, a declarat Michael C. Bellas, președintele și CEO-ul Beverage Marketing, într-o declarație recentă.

Companiile mari, precum Coca Cola și Pepsi, investesc în apa îmbuteliată. Cu toate acestea, studiile sugerează faptul că nu este nicio diferență între aceasta și apa de la robinet. Mai mult decât atât, un raport recent a constatat că jumătate din apa îmbuteliată este derivată chiar de la robinet. În 2007, Pepsi și Nestle au fost nevoite să își schimbe etichetele pentru a reflecta mai corect acest lucru.

În ceea ce privește gustul, nu există diferență

Un sondaj recent efectuat în rândul studenților de la Universitatea din Boston a constatat faptul că doar o treime din cei care au testat diferite ape îmbuteliate și de la robinet le-au putut recunoaște pe cele îmbuteliate.

Producţia de apă îmbuteliată, alături de recipientele acestora, necesită un proces complex. Un studiu publicat în jurnalul Environmental Research Letters a scos la iveală că în jur de 32-54 de milioane de barili de petrol au fost folosiţi pentru producţia apei îmbuteliate consumate în Statele Unite.

În afară de acest aspect, este nevoie de mai multă apă pentru a produce apă îmbuteliată. Într-un studiu recent al International Bottled Water Association s-a specificat că pentru un litru de apă îmbuteliată este nevoie de 1,39 de litri de apă, scrie sciencealert.com.

Cum se prezintă situaţia în România

”Ce reiese din rezultatele analizelor calității apei de masă este faptul că este insuficient monitorizată. Spre deosebire de apa municipală, apa potabilă îmbuteliată, alta decât apele minerale naturale sau decât cele de izvor produse în ţară sau importate, este supusă verificării doar pentru un număr limitat de parametrii, iar acest lucru se face o singură dată, conform normelor în vigoare.

Rezultatele analizelor sunt pozitive, cu doar un parametru nefiind conform, însă sub nici o formă nu se poate vorbi despre o reprezentativitate a acestor rezultate în condițiile în care producătorii de apă potabilă îmbuteliată (apă de masă) au o producție constantă, iar apa este supusă schimbării în timp în funcție de diferiți parametri, după cum confirmă inclusiv rezultatele monitorizării apei municipale. În plus, o parte semnificativă din produsele care ajung pe rafturile magazinelor sunt tratate parțial și/sau deloc, cu toate că sursele de apă sunt, cel puțin parțial (fântâni, aproape 80%), aceleași de unde oamenii se alimentează cu apă în mod gratuit, în anumite zone ale țării, cu precădere în mediul rural.

Analizele arată că atât apa de la robinet cât şi cea îmbuteliată parametrii microbiologici indică că aceștia se situează în limitele legale admise

Lipsa unui cadru legislativ care să oblige producătorii de apă de masă să monitorizeze în mod constant, respectiv să ofere publicului rezultatele analizelor de calitate a apei pentru toți parametrii relevanți pentru sănătatea oamenilor, respectiv potențialul mineralelor și substanțelor de a cauza probleme de sănătate, facilitează industria apei potabile îmbuteliate prin reducerea costurilor asociate cu analizele de apă.

Concret, din raportul Centrului Național de Monitorizare a Riscului din Mediul Comunitar nu putem să ne pronunțăm că apa de masă este sigură, dar nici nesigură, pentru că este necesară o monitorizare sistematică, transparentă, care să ofere garanții publicului consumator de apă de masă faptul că apa este sigură pentru consumul uman.

Pentru o analiză comparativă apă de la robinet vs apă îmbuteliată, am ales aleatoriu 10 mărci de apă îmbuteliată, pentru care au fost evaluați aceiași 12 parametri fizico-chimici şi microbiologici ca şi la apa de robinet. Rezultatelor testelor pentru parametrii microbiologici analizați indică că aceștia se situează în limitele legale admise, atât pentru apa de la robinet, cât şi pentru apa prelevată de la căminul de apă, neexistând nici o modificare anormală”, se arată în comunicatul ANPM.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: