Cercetătorii au învățat vacile să meargă la toaletă pentru a reduce gazele din atmosferă

Cercetătorii au învățat vacile să meargă la toaletă pentru a reduce gazele din atmosferă

O echipă de cercetători a reușit să dreseze vacile să meargă la toaletă. Scopul acestui program a fost de a reduce gazele cu efect de seră. Oamenii de știință au folosit hrană ca și recompensă, iar rezultatele au fost uimitoare.

O echipă de cercetători din Noua Zeelandă şi Germania au încercat să facă un experiment prin care să diminueze mirosul urât al urinei bovine cu un conţinut ridicat de azot.

„Dacă am putea colecta 10% până la 20% din urina bovinelor, aceasta ar fi suficient pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră şi spălarea nitraţilor”, a explicat Douglas Elliffe, de la Universitatea din Auckland.

Azotul din urina bovinelor se descompune în timp în două substanţe problematice: oxidul de azot, un puternic gaz cu efect de seră, şi nitratul, care se acumulează în sol şi ulterior se infiltrează în râuri. Scopul experimentului a fost de a ajuta mediul înconjurător în timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătoarea Lindsay Matthews a fost invitată în 2007 la un post de radio, iar cineva a pus problema mirosului îngrozitor provocat de bovine. Aceasta a luat totul ca pe o glumă, dar după o perioadă s-a gândit să pună în aplicare ideea care i-a venit în minte.

Hrana a fost folosită ca recompensă pentru bovinele ascultătoare

Cercetătorii din Noua Zeelanda și Germania au folosit hrana ca recompensă pentru 16 vaci. Acestea aveau un țarc amenajat în care erau ademenite cu mâncare.

Oamenii de știință au declarat că rezultatele au fost asemenatoare cu cele ale unui copil de 3 ani.

Dovezile acestui studiu au fost publicate în revista Current Biology. Marea provocare prezentată în revistă este educarea vacilor din Noua Zeelanda care sunt obișnuite să petreacă mai mult timp în natură, nu în grajd.

În cazul Noii Zeelande, o caracteristică neașteptată pentru o ţară dezvoltată este că metanul reprezintă 43,5% din emisii, adică aproape la fel de mult că şi cantitatea de CO2 generată de combustibilii fosili, lucru care se evidențiază prin faptul că economia acestei ţări se bazează în mare parte pe agricultură.Potrivit cifrelor oficiale, oxidul de azot reprezintă aproximativ 5% din emisiile de gaze cu efect de seră şi aproximativ 10% din emisiile țării.