Cercetătorii au descoperit alimente și produsele care pot să cauzeze cancer

Cercetătorii au descoperit alimente și produsele care pot să cauzeze cancer Cancerul de colon este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații tineri. Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Cercetătorii au identificat mai multe ingrediente care cauzează cancer în alimentele pe care le consumăm, instrumentele pe care le folosim pentru a găti și produsele pe care le aplicăm în fiecare zi.

Substanțele chimice care cauzează cancer pot apărea în toate tipurile de produse din cauza contaminării industriale, astfel încât, chiar și produsele de îngrijire personală aprobate de autoritățile de reglementare au fost supuse controlului anchetatorilor. 

Dezvoltarea cancerului

Un studiu a confirmat o legătură între „substanțele chimice”, cunoscute și sub numele de PFAS, utilizate în produsele de uz casnic și un risc crescut de cancer la ficat. Cercetătorii de la Școala de Medicină Keck din USC au avut acces la mostre de sânge și țesut de la peste 200.000 de oameni care trăiesc în Los Angeles și Hawaii, ceea ce le-a oferit o oportunitate unică de a studia impactul PFAS asupra ficatului.

Ei au descoperit că persoanele cu cele mai mari niveluri de expunere la PFOS – o „substanță chimică” care a fost folosită pentru a face tigăi antiaderente – au un risc de 4 ori și jumătate mai mare de a dezvolta cancer la ficat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, cercetătorii s-au concentrat asupra riscurilor pentru sănătate a alimentelor ultraprocesate precum hot-dog-urile, chipsurile și pizza congelată. Majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt procesate într-o oarecare măsură, dar alimentele ultraprocesate sunt făcute din mai multe ingrediente artificiale decât alimentele integrale.

Studiile anterioare au descoperit că în carnea ultraprocesată, cum ar fi mezelurile și carnea de vită, există șanse mai mari de a dezvolta cancerul intestinal. Îndulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul, sunt utilizați pentru a înlocui zahărul în sucurile dietetice și gustările cu conținut scăzut de calorii. 

Substanțele chimice din produsele de îngrijire a părului

Pe baza datelor a peste 100.000 de francezi, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cei mai mulți îndulcitori artificiali aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta cancer în comparație cu cei care nu consumau îndulcitori artificiali. Deși studiul a găsit o corelație între îndulcitori și o creștere a riscului de cancer, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a afla dacă consumul de îndulcitori artificiali cauzează cu adevărat cancer.

Produsele de îngrijire a părului și de înfrumusețare destinate femeilor conțin parabeni, o clasă de substanțe chimice care imită hormonul estrogen. Studiile anterioare au arătat că parabenii, precum estrogenul, pot duce la creșterea anormală a celulelor mamare care precede cancerul de sân

În 2021, deodorantele spray și cremele de protecție solară au fost retrasae de pe piață după ce s-a descoperit că ar fi conținut benzen, o substanță chimică despre care se știe că provoacă cancer. Se știe că benzenul crește riscul de cancer încă din 1977, când un studiu a constatat că lucrătorii care au fost expuși la această substanță aveau șanse de nouă ori mai mari de a dezvolta leucemie, potrivit Business Insider.