Cercetătorii sunt de părere că totul se va sfârşi cu o Mare Sfâşiere a cosmosului. Altfel spus, universul se va extinde atât de mult, încât într-un final se va rupe pur şi simplu, iar totul, de la galaxii până la particule atomice va dispărea.

Ei bine, e greu de vizualizat acest lucru şi e şi mai greu de dovedit. Cercetătorii americani fac însă o comparaţie pentru a putea înţelege mai bine fenomenul: e ca şi cum o maşină circulă cu viteză din ce în ce mai mare, până când începe să se dezmembreze. Cum anume se traduce această dezmembrare în cazul de faţă, nu e foarte clar.

Un lucru cert: fenomenul în cauză nu se va produce mai devreme de 22 de miliarde de ani.

"Ideea este că într-un final, până şi elementele care compun materia vor începe să se separe unele de altele. Am asista la o sfâşiere a atomilor. E corect să spunem că ar fi un scenariu dramatic", afirmă matematicianul Marcelo Disconzi, care a coordonat studiul.

Singurul lucru sigur în clipa de faţă e acela că universul se extinde continuu şi că rata acestei expansiuni se accelerează.

Studiul american arată că accelerarea aceasta va creşte în intensitate, până într-un punct infinit în care totul se va "rupe". "Matematic, ştim ce înseamnă asta, dar ce presupune acest lucru în termeni fizici este greu de măsurat", spune cercetătorul.

Ce şanse sunt însă ca expansiunea Universului să fie temperată? Potrivit savanţilor, totul ţine de "lupta" cosmică dintre energia întunecată, care încearcă să extindă spaţiul şi gravitaţie.