Piloţii ucraineni ar putea fi instruiţi în România pentru F-16

Piloţii ucraineni ar putea fi instruiţi în România pentru F-16 Mai multe avioane F-16 a ajuns în România. MApN are planuri mari. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Piloţii ucrainenii ar putea fi instruiţi în România să opereze aeronavele F-16. Anunțul a fost făcut de Ministrul Apărării al României, Angel Tîlvar.

Piloţii ucraineni ar putea fi instruiţi în România. Ministrul Apărării al României, Angel Tîlvar, a anunțat marți, 29 august, că a semnat scrisoarea de intenție privind înființarea centrului de instruire. Documentul a fost semnat cu ocazia participării la reuniunea informală a miniștrilor apărării din UE, desfășurată la Toledo, în Spania.

În centrul respectiv vor fi instruiţi şi piloţii ucraineni.

”Inițiativa este menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate. Va fi  cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a transmis ministrul Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Wikipedia

Piloţii ucraineni ar putea fi instruiţi în România pentru F-16

Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”. Astfel va fi facilitată  pregătirea efectivă a piloților români. De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaționale.

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant. Faptul a fost consolidat  prin semnarea Declarației Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor națiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor F-16”, se mai arată în comunicat.

Angel Tîlvăr a mai subliniat că efortul comun ”consolidează poziția României în calitate de lider regional în instruirea piloților F-16". Astfel, România va contribui la coeziunea alianțelor, demonstrarea unității și consolidarea apărării euroatlantice.