Emanaţii puternice de lumină incandescentă care ieșeau din crater erau vizibile din Goma, în timp ce un miros de sulf era perceptibil în oraş, situat pe flancul sudic al vulcanului, pe malul lacului Kivu.

Cu toate acestea, nu a fost vizibilă nicio scurgere de lavă şi nici nu s-a simţit vreun cutremur. Dar panica a putut fi observată în oraş, unde locuitorii s-au grăbit să se întoarcă acasă sau au privit cu îngrijorare cum craterul activ al vulcanului domină oraşul.

Sună alarma. Zeci de persoane se îndrepta spre zone mai sigure

Cerul a devenit roşu. Există un miros de sulf. În depărtare se pot vedea flăcări uriaşe ieşind din munte. Dar nu există niciun cutremur. Apoi, sirenele nu au sunat până acum”, a declarat telefonic pentru AFP Carine Mbala, o locuitoare din Goma.

Electricitatea a fost întreruptă în oraş, unde au putut fi observate primele semne de panică. Zeci de persoane, adesea împreună cu familiile lor, se îndreptau pe jos, cu motocicleta sau cu maşina spre graniţa cu Rwanda, în apropiere, scrie Agerpres.

Muntele Nyiragongo este un stratovulcan în Munții Virunga asociat cu Marele Rift. Acesta este situat în interiorul Parcului Național Virunga, în Republica Democrată Congo, la aproximativ 20 km nord de orașul Goma și Lacul Kivu și la vest de granița cu Rwanda.

Craterul principal este de aproximativ doi kilometri lățime și conține, de obicei, un lac de lavă. Craterul are în prezent două locuri distincte de răcire a lavei în interiorul zidurilor craterului – unul la aproximativ 3175 m și unul mai mic la aproximativ 2975 m. Lacul cu lavă al lui Nyiragongo este cel mai voluminos lac cu lavă cunoscut în istoria recentă.

Adâncimea lacului cu lavă variază considerabil. O altitudine maximă a lacului cu lavă a fost înregistrată la aproximativ 3250 m înainte de erupția din ianuarie 1977 – o adâncime a lacului de aproximativ 600 m. O altitudine recentă foarte scăzută a lacului cu lavă a fost înregistrată la aproximativ 2700 m. Nyiragongo și în apropiere Nyamuragira sunt împreună responsabili pentru 40% din erupțiile vulcanice istorice din Africa.