Cum se prepară tocana pentru mahmureală. Cea mai veche rețetă din lume a fost decodificată

Cum se prepară tocana pentru mahmureală. Cea mai veche rețetă din lume a fost decodificatăsursa: pixabay.com

Trei dintre tăblițele decodificate datează în jurul anului 1730 î.Hr., iar o a patra este cu 1.000 de ani mai veche. Toate tăblițele cu reţete provin din Mesopotamia, care include Babilonul și Asiria, inclusiv părți din Siria și Turcia.

Dintre cele trei tablete, cea mai intactă prezinta o listă de ingrediente care se ridică la 25 de rețete de tocane și bulion; celelalte două, care conțin peste 10 rețete culinare, merg mai departe cu instrucțiuni de gătit și sugestii de prezentare, dar acestea sunt rupte și, prin urmare, nu sunt la fel de lizibile.

Cum se mânca acum 4000 de ani

„Toate  produsele alimentare de acum 4.000 de ani sunt aceleași cu cele de astăzi: o bucată de carne este practic o bucată de carne. Din punct de vedere al fizicii, procesul este același. Există o cultră acolo care este păstrată şi  astăzi”, a spus Jurado Gonzalez, chimist la Harvard.

Există noțiunea de „bucătărie” în aceste texte vechi de 4.000 de ani. Cele patru feluri de mâncare culese de pe tabletă au utilizări unice. Pashrutum, de exemplu, este o supă pe care s-ar putea servi cuiva care suferă de o răceală, deși semnificația acestui bulion lung accentuat de arome de praz, coriandru și ceapă se traduce prin „destindere”. Bulionul de elamit („mu elamutum”), pe de altă parte, se numără printre două feluri de mâncare „Zukanda”, spun cercetătorii.

O echipă de cercetători recreează rețete antice din tăblițe cuneiforme (Credit: Yale Babylonian Collection)

Sursa foto: Yale Babylonian Collection.

Tocană de pește afumat

Pentru tocana de peşte afumat ai nevoie de: 125 g costiță de porc dezosată și feliată subțire (bacon), două bucăți de praz, 500 g pește afumat (poți folosi crap, știucă, păstrăv, biban, somon, cambulă sau cod), 1 l lapte, 1 cană de smântână, un pic de arpagic, o linguriță de sare.

Modul de preparare: prăjește baconul până se topește toată grăsimea și apoi adaugă prazul mărunțit. Lasă pe foc până se înmoaie prazul. Adaugă peștele rupt în bucățele, toarnă laptele și mută oala în cuptor, la foc foc mic, pentru vreo 30 de minute. Înainte de servire adaugă smântâna, arpagicul tocat și sarea. Această rețetă este dinaintea erei noastre.

Tocană pentru mahmureală

Pentru acest preparat sunt necesare: 1,400 kg carne, 230 g ceapă tocată, 110 grame de verdeață proaspătă (de preferat, mentă și pătrunjel), tocată, o mână de năut, câteva frunze de mangold (sau de spanac), o bucată de galangal (poate fi înlocuit cu ghimbir), iaurt grecesc, suc de struguri neîndulcit, o jumătate de cană de ulei de măsline, 6 g chimion, 6 g cassia (poți înlocui cu scorțișoară), 1 g cuișoare, 1 g de ulei de nard (sau alt ulei obținut din rădăcinoase).

Modul de preparare: se spală carnea și așaz-o într-o oală cu jumătate din cantitatea de ceapa, verdeața, năutul, galangalul și uleiul. Adaugă apă cât să acoperi ingredientele și las-o pe foc până ce carnea este aproape fiartă. Adaugă mangoldul, iar când carnea e perfect gătită, pune iaurtul. După 5 minute, toarnă și sucul de struguri, apoi chimionul, cassia, restul de ceapă. După vreo 10 minute, pune cuișoarele și nardul. Oprește focul, dar lasă oala pe aragaz – căldura reziduală va continua gătirea tocanei. Această rețetă originară din Orientul Mijloc datează din anul 900 d.Hr, relatează libertatea.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News