Cât costă unele dintre cele mai scumpe feluri de mâncare din lume
- Simona Diaconu
- 23 ianuarie 2011, 18:22
Pentru a cumpăra unele dintre delicatesele puse în vânzare de maeştri în ale gastronomiei din întreaga lume, un român cu salariul minim ar trebui să lucreze câţiva ani, fără să cheltuiască niciun leu.
De exemplu, la luxosul hotel Burj Al Arab se serveşte un cocktail care costă 7.500 de dolari. În compoziţia acestuia intră un scotch vechi de 55 de ani şi îndulcitori obţinuţi din fructe. Elixirul se serveşte cu gheaţă din import, într-o cupă din aur de 18 carate.
Unele dintre cele mai scumpe trufe cu ciocolată vândute în întreaga lume sunt cele pregătite de Fritz Knipschildt, urmând întocmai o reţetă franţuzească tradiţională. O singură trufă costă 250 de dolari, iar un kilogram poate fi cumpărat cu peste 5.200 de dolari.
Iubitorii de fast food se pot delecta cu cel mai scump hot dog din lume la restaurantul Serendipity 3 din New York. În restaurantul lui Stephen Bruce, Foot Long Haute Dog costă 69 de dolari, ceea i-a adus acestuia încă o dată recunoaşterea din partea Guiness Book, în iulie 2010. Tot el a pus în vânzare cea mai scumpă îngheţată, în 2007. Frozen Haute Chocolate costă 25.000 de dolari.
<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" src="http://www.youtube.com/embed/kMFM4yVlDqg" width="560" frameborder="0" height="345"></iframe> Hamburgerul caritabil
În aceaşi categorie de alimente intră şi hamburgerul cunoscut ca ''The Burger'', creat de Burger King. Acesta se serveşte o singură dată pe săptămână, într-o unitate deschisă în franciză la Londra. Produsul conţine, printre altele, mai multe tipuri de carne de vită, trufe albe, şuncă Pata Negra, ceapă, un tip special de oţet balsamic, vin alb sau maioneză. Totul este apoi presărat cu sare roz din Himalaya, selecţionată manual. Hamburgerul costă 200 de dolari.
Toate câştigurile realizate din vânzarea acestei specialităţi sunt donate unei asociaţii caritabile care se ocupă de copiii abuzaţi.
Precedentul record mondial privind cel mai scump hamburger a fost deţinut de Daniel Boulud pentru DB Double Truffle Burger care s-a vândut în New York, în 1994, cu 130 de dolari.
Deocamdată, recordul pentru cea mai scumpă pizza deţinut de restaurantul londonez Gordon Ramsey's Maze este ameninţat de Domenico Crolla. Aici, un kilogram din faimosul preparat costă 2.500 de dolari.
Însă, Guiness Book ar putea omologa un nou record, după ce pizza creată de maestrul Domenico Crolla, Pizza Royale 007, a fost scoasă la licitaţie contra sumei de 4.200 de dolari. <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" src="http://www.youtube.com/embed/6O1FeJwo9p4" width="480" frameborder="0" height="390"></iframe> Ouă din soare
Cine doreşte să servească ceva mai puţin ameninţător pentru siluetă poate opta pentru ''Eggs of the Sun”, două fructe de mango vândute la o licitaţie din Japonia contra sumei de 2.000 de dolari.
Cu jumătate din această sumă, poate fi cumpărată o omletă din şase ouă, caviar, homar, garnisită cu arpagic. Omletă, denumită “Zillion Dollar Frittata” poate fi comandată la Le Parker Meridien Hotel din New York. Oficialii restaurantului susţin că folosesc caviar provenit din sturioni prinşi în Marea Caspică. Pe piaţă, un kilogram din acest tip de produs costă peste 4.000 de dolari.
Tot din bogăţia mării este realizat şi cel mai scump fel de sushi din lume, în Manila, Filipine, de bucătarul-şef Angelito Araneta, contra sumei de 2.000 de dolari.
Pentru a-şi stinge setea, oamenii cu dare de mână pot opta pentru Diva Vodka. Angajaţii Blackwood Distillers din Scoţia filtrează licoarea prin cărbune din mesteacăn, adus din nordul continentului, iar apoi o trec printr-o pulbere de diamante. Preţul unei sticle umplute cu asemenea vodcă variază între 4.000 şi un milion de dolari.
Cea mai scumpă bere, La Vieille Bon-Secours, al cărei nume poate fi tradus ''buna şi vechea salvare'', se serveşte călduţă doar în pubul londonez Bierdrome şi costă în jur de 160 de dolari litrul.