Cele mai rele vești pentru români au venit acum. Anul 2022 va fi crunt pe piața imobiliară

Cele mai rele vești pentru români au venit acum. Anul 2022 va fi crunt pe piața imobiliarăBloc. Sursa: Pixabay

Cât vor mai crește prețurile pentru locuințe în România? Este o întrebare pe care și-o pun mulți români ce doresc să cumpere o casă sau un apartament. Ei așteaptă momentul în care prețurile vor scădea, dar conform analiștilor financiari, acea zi este departe. Inclusiv în 2022, prețurile pentru apartamente și case vor crește și vor atinge valori-record.

În următoarele luni, cei care doresc să cumpere o locuință trebuie să scoată și mai mulți bani din conturi. Prețurile apartamentelor vor crește semnificativ, iar analiștii financiari care supraveghează piața imobiliară anunță că 2022 va reprezenta o bornă istorică în acest sens.

Așadar, după ce în 2021, prețurile locuințelor au crescut constant de la o lună la alta, creșterea nu se va opri în 2022. Edificatoare în acest sens sunt statisticile despre marile orașe din România.

Spre exemplu, în Cluj-Napoca, metrul pătrat al unui apartament valorează în decembrie 2021 1.960 de euro. Este o creștere de aproape 9%  față de aceeași perioadă din 2020.

În București s-a ajuns la 1.630 de euro/mp, cu 13,2% mai mult decât în decembrie 2020. La Brașov, prețul mediu a atins 1.380 euro/mp, cu 15% peste valorile din decembrie 2020. În Timișoara, prețul mediu este de 1.320 euro/mp, ceea ce arată o variație de sub 5% față de 2020.

La final de an a fost înregistrată o stagnare

„E sfârșit de an, vorbim despre o ușoară stagnare în dinamica tranzacțională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător și, potrivit analizelor noastre, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice″, a declarat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz.

Conform capital.ro, acesta s-a referit la cauzele creșterii prețurilor și a declarat că la această situație s-a ajuns din cauza inflației și a „banilor din piață, ușor de accesat″. „În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcție, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creșterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari”, a completat Priscorniță.

Mai trebuie spus că o pondere importantă în acest context o au cererea și oferta existente pe piața imobiliară din România. Nu mai este de mult timp o noutate că în țara noastră, autorizațiile de construcție sunt aprobate foarte greu.

foto: pxhere.com

„Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocrației autorităților și al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecința este creșterea prețului per metru pătrat la vânzare”, a precizat Cătălin Priscorniță.

Lipsa forței de muncă afectează dezvoltarea rapidă a proiectelor imobiliare

O altă mare provocare pentru dezvoltatorii imobiliari a fost lipsa forței de muncă. În prezent, deficitul este de peste 500.000 de muncitori în domeniu. „Criza forței de muncă, precum și prețurile la materia primă pun în dificultate noile proiecte imobiliare.

Pentru a atinge o marjă de profit între 30%-50%, aceștia trebuie să crească prețurile la construcțiile noi. În Cluj-Napoca, asta ar însemna costuri de până la 2.500-2.800 euro/mp, ceea ce îi face să fie sceptici că vor putea vinde și îi determină să rămână în expectativă”, a spus Priscorniță.

Altfel, amintim că în urmă cu o lună, într-un raport al Băncii Centrale Europene (BEC) se arăta că piaţa imobiliară din zona euro atinge valori financiare din ce în ce mai mari.

În timpul pandemiei de coronavirus, familiile şi-au majorat economiile şi au lucrat mult în propriul domiciliu, iar asta a dus la o cerere mai mare pentru proprietăţi imobiliare. Prin urmare, s-a ajuns la un avans al preţului locuinţelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.

Mulți români și-au cumpărat proprietăți și în afara orașelor

„Riscurile corecţiei preţurilor pe termen mediu au sporit substanţial, pe fondul creşterii estimărilor privind supraevaluarea preţului locuinţelor″, se arată în raportul BCE. La fel ca în România, construcţiile nu ţin pasul cu cererea, iar concurența de pe piaţa rezidenţială este din ce în ce mai acerbă mai ales în Germania, Franţa şi Olanda.

Tot în noiembrie, o analiză realizată de consultanţii Colliers România reliefa că efectele pandemiei susţin dezvoltarea pieţei rezidenţiale din suburbii şi din mediul rural.

Asta s-a întâmplat odată cu creşterea numărului românilor care au renunţat la aglomeraţia urbană şi au ales locuinţe mai spaţioase şi mai accesibile în jurul marilor oraşe.

„2020 a înregistrat, pentru prima dată în ultimii 14 ani, o creştere a populaţiei din mediul rural în România. Lucrul de oriunde şi distanţarea socială au condus la o tendinţă de migraţie a populaţiei către zone mai liniştite din suburbii sau localităţi din jurul marilor oraşe, cu efecte importante asupra pieţei rezidenţiale″, au susţinut consultanţii companiei.

Ne puteți urmări și pe Google News