Raportul BNR care dă peste cap calculele românilor. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Raportul BNR care dă peste cap calculele românilor. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Un sondaj făcut printre primele 10 bănci, publicat de Banca Națională a României, arată că așteptările bancherilor pentru primul trimestru al anului 2020 sunt de menținere constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri și de relaxare moderată la nivelul creditelor de consum.

Sondajul BNR reliefează că băncile au păstrat nemodificate standardele de creditare a populației în T4 2019, în cazul ambelor categorii de împrumuturi (consum și imobiliar), potrivit hotnews.ro. Termenii creditării confirmă o relaxare moderată a spread-ului ratei medii de dobândă a creditului față de IRCC/ROBOR pentru creditele de consum și păstrarea nemodificată a acestora pentru împrumuturile imobiliare.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a crescut semnificativ în T4 2019, în timp ce solicitările pentru împrumuturi de consum s-au redus cu aceeași amplitudine. Așteptările băncilor sunt de menținere constantă a cererii pentru creditele imobiliare și de avans moderat al celei pentru creditele de consum. Cererile de credit ale populației care au fost respinse de băncile autohtone în ultimele 3 luni din 2019 s-au menținut la o valoare constantă.

Băncile au păstrat nemodificate condițiile de creditare a populației în ultimul trimestru din anul trecut în cazul ambelor categorii de împrumuturi (consum și imobiliar), așa cum estimaseră în trimestrul anterior, arată datele sondajului făcut de BNR.

Cum face Banca Națională acest sondaj în rândul băncilor?

Sondajul este efectuat trimestrial în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie și are la bază un chestionar transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Băncile sondate dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Chestionarul este structurat în două secțiuni, urmărind distinct caracteristicile creditului către (A) companii și (B) populație. Întrebările vizează opiniile băncilor privind evoluția:

▪ standardelor de creditare (normele interne de creditare sau criteriile ce ghidează politica de creditare a instituțiilor de credit);

▪ termenilor și condițiilor de creditare (obligațiile specifice agreate de creditor și debitor în contractul de credit încheiat, ex. rata dobânzii, colateralul, scadența etc.);

▪ riscurilor asociate creditării;

▪ cererii de creditare;

▪ altor detalii specifice creditării (așteptări privind prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe, ponderea serviciului datoriei în venitul populației, ponderea creditului în valoarea garanției ipotecare etc.).

Răspunsurile la întrebări sunt analizate din perspectiva procentului net. În cazul întrebărilor care se referă la standardele de creditare, procentul net reprezintă diferența dintre procentul băncilor care au raportat înăsprirea standardelor și procentul băncilor care au raportat relaxarea acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News