Prețurile apartamentelor explodează. Bucureștiul conduce clasamentul. Vești proaste pentru cine își cumpără locuință cu credit

Prețurile apartamentelor explodează. Bucureștiul conduce clasamentul. Vești proaste pentru cine își cumpără locuință cu credit Sursa foto: arhiva EVZ

Averea netă a cetățenilor a crescut în anul 2020, în timp ce România se confrunta cu puternice valuri ale pandemiei de coronavirus. Specialiștii spun că unul dintre lucrurile care explică fenomenul de față este investiția în imobiliare sau faptul că românii s-au împrumutat mai puțin și au ales să pună bani deoparte.

Premieră după criza economică din anul 2008 - averea netă a românilor a crescut în anul 2020 cu 15%, iar unul dintre lucrurile care justifică acest fenomen este investiția în imobiliare. Specialiștii preconizează explozii de prețuri, în contextul în care, în luna iunie, în București, au fost raportate scumpiri  și de 25% la apartamente.

Averea românilor crește

În anul 2020, chiar confruntându-se cu pandemia de coronavirus, averea netă a românilor a înregistrat creșteri de 15% față de anul precedent, când, la finalul anului, averea românilor era estimată la aproximativ 450 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României.

Fenomenul este explicat prin prisma investițiilor în imobiliare, însă specialiștii avertizează cu privire la o explozie de prețuri în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai multe apartamente au fost vândute, în luna iunie, în București - 9.181, Capitala fiind urmată de Brașov - 3.230 imobile vândute și Ilfov - 3.002 apartamente. În total, în luna iunie s-au vândut cu peste 7 mii mai multe imobile față de luna precedentă - aproximativ 55 de mii de apartamente, în toată țara.

Prețurile apartamentelor cresc. Capitala conduce clasamentul

Cele mai mari scumpiri au fost raportate în București, unde prețurile imobilelor au crescut chiar și cu 25%, cu precădere în zona Pieței Victoria, urmată de Piața Romană și zona Universitatea, unde scumpirile au fost de 20%.

Un apartament cu două camere în Universitate costă aproximativ 107 mii de euro. Același apartament, în zona Gării de Nord, costă 70 de mii de euro.

Vestea proastă este că o locuință achiziționată în prezent cu credit va fi mai greu de achitat în viitor, din cauza creșterii inflației, pe fondul căreia BNR va crește dobânda de politică monetară.

Specialiștii preconizează că, până la finele anului 2021, toate apartamentele vor înregistra prețuri mai scumpe cu peste 25%, potrivit antena3.