Cele mai mari spaime ale românilor în vremea Pandemiei. Sondaj cu rezultate neașteptate
- Feri Predescu
- 13 mai 2020, 15:29
Potrivit sondajului, 92% dintre respondenţi consideră că statul este primul care trebuie să intervină pentru depăşirea situaţiei create de pandemia de coronavirus, pe următoarele locuri plasându-se companiile. Potrivit respondenţilor, acestea din urmă trebuie să ajute oamenii să treacă mai uşor prin această criză, inclusiv prin educare şi informare. Aproape jumătate (46%) dintre aceştia susţin că vor sancţiona mărcile care nu se comportă responsabil în această perioadă. Românii văd companiile ca protectori - de aceea se aşteaptă, în majoritate covârşitoare, ca acestea să-şi protejeze angajaţii (83%) şi categoriile sociale vulnerabile, dar şi producţia şi economia locală (82%).
Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre românii din mediul urban estimează încheierea crizei sanitare în maxim două-trei luni. Pe de altă parte, 52% dintre aceştia se aşteaptă ca dificultăţile economice să dureze mai mult de un an.
Cea mai mare îngrijorare resimţită de românii din mediul urban este legată de situaţia generală a economiei şi de viitorul incert (68%). Propria situaţie financiară este şi ea foarte importantă ca sursă de îngrijorare (49%).
Pe locurile următoare se plasează îngrijorarea cu privire la felul în care sănătatea este pusă în pericol de epidemia de Covid-19 (41%), dar şi teama de a rămâne fără loc de muncă (38%). Doar 28% dintre românii din mediul urban se declară îngrijoraţi de siguranţa alimentară. Principalele motive de îngrijorare fac referire la posibilitatea de contaminare a produselor sau ambalajelor de către ceilalţi cumpărători (46%) sau de personalul de vânzare (41%).
Din acest punct de vedere, consumatorii susţin că ar fi benefice acţiuni de comunicare din partea autorităţilor care să clarifice în ce măsură ambalajele pot sau nu să fie o sursă de contaminare cu noul coronavirus. Totodată, posibilitatea de a rămâne fără alimente este un subiect de care oamenii sunt mult mai puţin îngrijoraţi în acest moment (doar 24% dintre cei chestionaţi). Acolo unde apare această îngrijorare, ea se referă la teama că stocurile de mâncare să se epuizeze sau de perspectiva de a rămâne fără bani.