Cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice. Cum poți evita facturile mari. Sfaturi utile

Cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice. Cum poți evita facturile mari. Sfaturi utile

Sezonul friguros a venit, iar facturile la căldură au crescut considerabil. Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice și cum putem să evităm să plătim bani în plus.

Specialiștii au explicat ce greșeli să evităm pentru a nu avea facturi duble la căldură. Neschimbarea centralei termice la timp poate aduce niște riscuri pentru propietari, iar aceștia trebuie să o verifice cât mai des.

În primul rând, este bine de știut că presiunea centralei termice se exprimă în bari. De regulă, pentru ca centrala noastră să funcționeze corect, valoarea trebuie să fie cuprinsă între 1 bar și 2 bari. Este indicat ca apa din interiorul sistemului de încălzire să aibă o presiune între cele două valori, 1.5 bari fiind cel mai recomandat.

Sistemul va intra în avarie și nu va mai funcționa fără apă. Acest lucru se întâmplă atunci când senzorul instalației indică scăderea presiunii în circuitul de încălzire al centralei sub 0.8 bari.

Cele mai frecvente defecțiuni ale centralei

Dacă presiunea este mai mare decât valoarea considerată normală, pot apărea următoarele probleme:

Apa intră în centrală printr-un robinet de umplere, care este montat în partea de jos a sistemului. Atunci când se întoarce apa în centrală, trebuie să verificați și acul manometrului pentru a nu depăși valoarea de 2 bari.

Presiunea apei poate crește din cauza umplerii neglijente după o scădere de presiune sau defectarea robinetului. Specialiștii îți recomandă să lași robinetul de umplere închis.

Sursa foto: EVZ

În cazul în care presiunea din centrala termică atinge o valoare de peste 2,5 bari, există posibilitatea să fie aer în circuitul de încălzire. Dacă întâmpinați această problemă, este recomandată scăderea presiunii printr-un aerisitor sau prin golirea instalației, până când valoarea ajunge la 1,5 bari. Vasul de expansiune este elementul de siguranță al instalației termice. Protejează sistemele de încălzire cu circuit închis de presiunea suplimentară creată de sursa termică. Când funcționează centrala, apa încălzită își mărește volumul de la 0 la 100 de grade cu circa 4%.

Vasul de expansiune funcționează corect atunci când presiunea apei este de 1 bar, chiar dacă centrala termică este sau nu în repaus.

Cum să scapi de facturile mari

Dacă nu folosești centrala o perioadă lungă de timp trebuie să o lași conectată la priză, după care să activezi funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare. Când vei ajunge acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi redus, fără a te confrunta cu facturi mai mari decât este cazul.

Pentru a monitoriza consumul de gaze, este recomandată utilizarea unui termostat de ambient, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță. În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat.

Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. Nu trebuie să existe variații ale presiunii.

Este indicat să setezi temperatura la 20 de grade Celsius în camere și 22 de grade Celsius în băi, potrivit playtech.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News