Cum încălzești locuința cu o investiție minimă. Metoda a ajuns virală pe internet

Cum încălzești locuința cu o investiție minimă. Metoda a ajuns virală pe internet

Românii se gândesc cu groază la venirea iernii și la facturile la căldură care se anunță mult mai mari în acest sezon. Unii iau în calcul să-și cumpere radiatoare, însă nici perspectiva unor facturi mărite la energia electrică nu îi încântă.

Un clip video care s-a viralizat pe TikTok îți arată cum poți genera căldură în casă la un cost extrem de redus. Investiția totală ar fi de doar 50 de lei. Pentru asta ai nevoie de câteva ghivece din teracotă și lumânări. Cei care au testat metoda inedită de a produce căldură spun că locuința se poate încălzi chiar și până la 22 de grade.

Pentru această metodă de încălzire e nevoie de o tavă de cuptor/farfuria ghiveciului, două cărămizi/pietre sau două vase micuțe care sunt rezistente la căldură,  ghivece din teracotă ,în funcție de cât de amplu este spațiul, și lumânări.

Un ghiveci din teracotă poate costa între 5 lei și 20 lei, în funcție de dimensiune. Lumânările folosite trebuie să fie rotunde și mici. În cazul lor prețul este cuprins între 10 lei și 25 de lei, pentru un set de 50 de bucăți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ghiveciul este prevăzut cu o gaură, aceasta trebuie acoperită pentru a reține căldura cât mai mult în interior. Dacă alegeți să puneți două ghivece, e necesar să fie acoperite ambele găuri.

Cum se construiește

Puneți 4 lumânări pe o suprafață neinflamabilă (ideal pe tava de gătit), aprindeți-le și așezați cele două suporturi în jurul lor (cum ar fi cărămizi sau vase micuțe rezistente la căldură). Peste cele două puncte de sprijin, puneți ghiveciul/ghivecele de flori cu gura în jos, așezate unul peste altul. Nu uitați să acoperiți găurile.

După ce lumânările vor arde câteva minute, veți simți cum vasul din teracotă se încălzește disipând în jur căldura mult dorită.

@bloemenrobberechts Spoiler allert: it really works!! #diy #energie #lifehack ♬ Coffee for You Head - Vinyll

Acoperişul verde, o altă metodă de a reduce factura la încălzire

Dacă vă acoperiţi casa cu un strat subţire de sol cu iarbă, puteţi face o economie de 30%. Un acoperiş verde este alcătuit din partea propriu-zisă hidroizolatoare şi partea vegetală. "Structura cel mai des întâlnită este formată dintr-un strat de suport, o barieră de vapori, un strat de termoizolare şi hidroizolare, urmat de unul de protecţie şi unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetaţie", a declarat Aurelian Pascale, manager în cadrul Sika România.

Care sunt costurile

Un metru pătrat de acoperiş verde ajunge la 15-18 euro, putând varia în funcţie de plantele ce vor fi alese sau de costul de montaj. Această metodă asigură o bună izolare termică pe parcursul întregului an, reducând costurile cu încălzirea sau răcirea locuinţelor cu până la 26%, potrivit studiilor Sika România.

Ferestrele cu geam termopan oferă, în timpul iernii, o izolaţie termică de circa trei ori mai mare comparativ cu un geam obişnuit. Dacă vreţi să faceţi economii şi la factura de energie electrică, în cazul în care aveţi aparat de aer condiţionat, puteţi alege geamurile termopan ce integrează sticlă cu control solar.

Pentru 10 metri pătraţi, costul mediu pentru înlocuirea ferestrelor clasice cu termopane obişnuite se ridică la aproximativ 700 de euro, iar dacă vreţi să faceţi economii şi vara, mai daţi câţiva euro în plus pe metrul pătrat.