TOP 3 metode inedite de a cheltui mai puțin cu încălzirea casei în sezonul rece

Chiar dacă termometrul îți arată că ne aflăm în toiul verii, iar gândurile se îndreaptă mai ales către o plajă însorită la malul mării, anotimpul cald nu va dura la infinit și ar trebui deja să iei în considerare câteva măsuri pentru sosirea iernii. 

În mod special, în ceea ce privește încălzirea locuinței pe timp de iarnă, deoarece situația din prezent este marcată de o criză acută a prețurilor la gaze naturale și la energie electrică, ar trebui să iei în calcul unele metode defensive pentru a te proteja de sosirea unor facturi astronomice în plin sezon rece. Cum nu se întrevede încă o calmare a prețurilor la aceste utilități esențiale pentru încălzirea majorității locuințelor, ai putea să apelezi la câteva metode care, aplicate din timp și în mod corect, vor conduce la scăderea cheltuielilor cu confortul termic în lunile reci de toamnă și iarnă.  

Iată câteva acțiuni pe care le poți întreprinde înainte de sosirea iernii pentru a nu plăti prea mult la facturile de cu energia termică pentru încălzirea locuinței

 

  • Instalează jaluzele exterioare termoizolante

 

După cum este deja știut suprafața vitrată a ferestrelor locuinței este principalul loc de pierdere a căldurii din interior. Cu cât locuința are mai multe ferestre cu atât pierderile de căldură vor fi mai mari chiar dacă geamurile sunt de ultimă generație din gama termopanelor. 

O soluție relativ ieftină pentru a controla transferul termic cu exteriorul prin intermediul suprafețelor vitrate poate fi instalarea unui set de jaluzele exterioare termoizolante. Acestea pot fi aplicate sau suprapuse peste tâmplăria ferestrelor, sunt construite din aluminiu și au un miez termoizolant. 

Avantajul principal al acestor rulouri exterioare este că iarna, dacă sunt folosite mai ales în perioada de noapte, când temperatura este mai scazută, pot asigura o reducere a pierderilor de energie termică din casă. Astfel, facturile la încălzire pot fi reduse cu circa 10%. De asemenea, rulourile exterioare termoizolante pot asigura același beneficiu și vara, reducând costul cu factura de energie electrică necesară funcționării aparatelor de aer condiționat, dacă sunt folosite în timpul zilei sau când radiațiile solare sunt direcționate pe suprafața vitrată. 

 

  • Apelează la o soluție tehnologică avansată pentru asigurarea unei temperaturi ambientale optime

 

Una dintre cele mai avansate soluții de asigurarea a încălzirii interioarelor dar și de preparare a apei calde menajere, în același timp, este instalarea unei pompe de căldură aer-apă de la Rosolar-shop.ro care se folosește de principiile fizico-chimice ale refrigeranților pentru a capta energia termică din mediul ambient exterior și de a o transforma în căldură furnizată în interior. 

Chiar dacă principiul de funcționare este asemănător oarecum cu cel al frigiderelor, aplicarea acestei soluții tehnice la sistemul de încălzire centralizată, fie că este vorba de încălzirea în pardoseală, fie că este vorba de radiatoare clasice, conduce la un mod mai ieftin de obținerea a unui confort termic bun în interioare decât cel clasic care apelează la arderea gazului natural sau folosirea exclusivă a încălzirii prin device-uri electrice. 

Este de remarcat că pompele de căldură aer-apă pot asigura încălzirea interioarelor chiar dacă temperatura externă este foarte scăzută, refrigerantul pe baza căruia funcționează sistemul fiind capabil să acumuleze căldura atmosferică fiind apoi comprimat și forțat s-o elibereze către interior. 

 

  • Folosește materiale termoizolante de ultimă oră pentru izolația exterioară

 

Chiar dacă polistirenul este cel mai popular material de izolare termică exterioară a clădirilor la ora actuală, există o serie de materiale care sunt net superioare în ceea ce privește proprietățile termoizolante. Astfel, ai putea apela la o izolație exterioară realizată din vată minerală bazaltică sau chiar din spumă rigidă, un material care poate fi aplicat pe aproape orice fel de suprafață asigurând un nivel superior de etanșare a clădirii. Deși aceste două materiale sunt ceva mai scumpe decât polistirenul clasic, rezultatele superioare de protecție termică sunt un câștig pe termen lung. 

În concluzie, apelând la câteva soluții alternative, se pot face economii însemnate la cheltuielile cu încălzirea locuințelor și a spațiilor cu alte destinații într-o perioadă turbulentă în privința prețurilor combustibililor fosili și a energiei electrice, perioadă despre care nimeni nu poate prezice cu certitudine că se va termina la un moment dat.

 

Sursa foto: Pixabay.com