Alte îmbunătățiri ale armamentului includ sisteme de protecție cu laser și rachete, tehnologie de imagine termică și sursă regenerabilă de energie.

 Receptoarele de avertizare laser ajută echipajul Black Night să detecteze amenințările și să se rotească automat în direcția inamicului.

 Un sistem activ de protecție – numit pumnul de fier – poate detecta rachetele distrugându-le înainte de a-și atinge ținta.

 Sistemul de apărare identifică runde de penetrare a armelor și lansează automat un contra-exploziv pentru a neutraliza amenințarea.

 Camerele cu infraroșu din față și din spate oferă imagini de noapte pentru trupe, permițându-le să identifice amenințările potențiale și să opereze nedetectate în situații ostile.

 Simon Jackson, liderul campaniei pentru echipa Challenger 2 de la BAE Systems, a declarat: "Marea Britanie găzduiește câteva dintre cele mai bune companii de inginerie din lume. Colaborăm cu importante companii din Canada, Franța și Germania, care au abilități unice și tehnologie avansat. Armata britanică are angajamentul nostru să livrăm cel mai capabil upgrade posibil la cel mai bun raport calitate-preț."

Proiectul va îmbunătăți capacitatea Challenger 2 și-l va menține gata de luptă.

Tancul Challenger 2 a fost construit de BAE Systems în anii 1990, a servit în Bosnia, Kosovo și Irak.