Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai mare scandal din istoria atletismului
Cel mai mare scandal din istoria atletismului

Cel mai mare scandal din istoria atletismului

Zeci de medalii câștigate la CM și JO, în perioada 2001 - 2012, sunt puse la îndoială, din cauza dopajului

Jurnaliștii de la televiziunea germană ARD și cei de la publicația britanică The Sunday Times au dat startul unui mare scandal după ce au pus mâna pe rezultatele a 12.000 de teste de sânge aflate în posesia Federației Internaționale de Atletism (IAAF).

Testele au fost efectuate în intervalul 2001-2012, pe 5.000 de sportivi, iar multe dintre ele sunt suspectate că ar fi pozitive.

Usain Bolt e curat

Mai exact, mulți câștigători de medalii la Campionatele Modniale și Jocurile Olimpice, în probele de alergare, ar fi fost dopați. Televiziunea BBC a consultat experți în domeniu și a menționat că o treime dintre sportivi ar fi trișat.

Topul este condus de ruși, care reprezintă un procent de 80% dintre cei vizați în acest scandal. De asemenea, și 18 kenyeni ar fi recurs la substanțe interzise pentru a obține rezultate de top. Jamaicanul Usain Bolt, cel mai rapid om pe distanțele de 100 de metri și 200 de metri a fost și el verificat, dar testul a fost negativ. Ca urmare a informațiilor din mass-media, Agenția Mondială Antidoping va deschide o anchetă.