Cel mai mare jaf din turismul balnear! Cum a fost devalizată Herculane, „Stațiunea Împăraților”

Cel mai mare jaf din turismul balnear! Cum a fost devalizată Herculane, „Stațiunea Împăraților”

Într-un sfert de secol, una din stațiunile renumite la nivel european a ajuns o ruină. Interesele imobiliare și corupția din administrația locală au făcut ca hotelurile din Băile Herculane să fie evitate de turiști

Arestarea primarului din Băile Herculane, Nicușor Vasilescu, pentru că ar fi vândut unui om de afaceri, la prețuri subevaluate, un imobil din oraș aparținând municipalității, arată modul în care a fost gestionat, de-a lungul timpului, un oraș supranumit odinioară „locul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de boală”. Stațiunea montană unde se spune că s-ar fi îmbăiat Hercule și și-ar fi vindecat rănile, unde a venit să se îmbăieze însuși împăratul Marc Aureliu cu mama sa, Iulia Doamna, sau unde venea, pentru relaxare, Împărăteasa Sisi, a ajuns un dezastru. Orașul montan din Caraș Severin a renăscut de trei ori în istoria sa de peste 2.000 de ani – mai întâi sub romani, apoi în timpul dominației austriece și, ulterior, în plină Epocă de Aur comunistă. Acum, într-o Românie capitalistă, a ajuns să fie la un pas de colaps. O privatizare păguboasă, după Revoluție, administrații locale care au fost mai interesate să facă șmenuri pentru propriul buzunar și un stat fără viziune în ceea ce privește potențialul zonei, toate acestea au adus stațiunea în pragul falimentului. Paradoxal, vorbim despre un loc rarisim în lume. În Europa există doar două locuri la fel de benefice sănătății, pentru apele termale speciale, cu sulf colidal: Herculane și Karlovy Vary (Cehia). La noi, dezastru, în timp ce la cehi se înghesuie de la milionarii lumii la români de rând în căutare de vacanțe civilizate. Acolo, potențialul locului a fost exploatat cum trebuie.

FOTO: Statuia lui Hercule veghează ruinele stațiunii FOTOGRAFII: ADI PÎCLIȘAN

„Parcă s-a programat distrugerea”

Cercetătorul Dorin Bălteanu, care a scris o carte despre istoria milenară a stațiunii Herculane, crede că „după Revoluție s-a acționat de parcă cineva ar fi programat distrugerea stațiunii”.

Astăzi, în Herculane te blochează un sentiment de gol: aproape totul e distrus. Orașul, străjuit de hoteluri cu peste 13 etaje, construite în comunism, e în metastază. În mijlocul centrului imperial al stațiunii, fostele băi par abandonate, în timp ce fierul forjat de pe primul pod în linie curbă din Europa, considerat și acum o raritate a tehnicii, ruginește tot mai tare, fără ca autoritățile să aibă cel mai mic gând de reabilitare. Ansamblul Cazinoului de la Herculane, monument istoric de categoria A, construit între anii 1850-1900 după proiectul arhitectului care a făcut primul plan al Castelului Peleș, Wilhelm Doderer, abia începe să își scuture praful de pe ruine. A intrat, recent, în proprietatea milionarului Valeriu Verbinschi. În secolul al XIX-lea, când austriecii au decis să aranjeze stațiunea, acest ansamblu - Cazinoul, pavilioanele, hotelurile - a reprezentat esența planului de sistematizare arhitectonică a localității.

În prezent se află într-o stare avansată de degradare, ploile au ros tencuiala, capetele de lei sunt picate, splendidele fresce au fost mâncate de igrasie.

Stațiunea preferată pentru relaxare de Împărăteasa Sisi

Cunoscută de pe timpul romanilor, prima atestare fiind la 153 d.H. ca „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”, Herculane este situată în Sud-Vestul României, la o altitudine de 168 de metri, și la doar 25 de km de frontiera cu Serbia. Are un climat de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, sedativ-indiferent – spun specialiștii. Adică are foarte mulți ioni negativi în atmosferă. „O cură de 10 – 12 zile face minuni: efectele benefice ale apei sulfuroase sunt completate de ionii negativi din atmosferă, astfel că la finalul sejurului oamenii spun că sunt ca noi”, explică dr. Viorel Silvoșeanu.

FOTO: Unele clădiri nu mai pot fi consolidate

Aici se pot face băi termale, aerohelioterapie, inhaloterapie, dar și drumeții pe urmele romanilor sau ale cuplului imperial Franz Josef – Sissi. Soția Împăratului Franz Joseph, împărăteasa Sissi, s-a îndrăgostit de stațiunea calmă, a venit și a petrecut aici cinci vacanțe, uimind localnicii cu frumusețea și bunătatea sa. În istoria orașului e consemnat faptul că și-a dat inelul imperial unui cioban care a sărit să o apere cu propriul trup de un câine care era să o sfâșie într-una din drumețiile montane. „Bijuteria din aur cu rubin este păstrată și acum ca un obiect prețios al familiei”, povestește Dorin Bălteanu.

A renăscut de trei ori, din propriile ruine

„Există trei mari etape în dezvoltarea stațiunii Herculane. Dacii foloseau izvoarele termale de aici, însă romanii sunt cei care, impresionați de calitățile vindecătoare ale apelor, au făcut primele investiții – drumuri, viaducte, apeducte, terme. Au anunțat în tot Imperiul că au găsit locul tinereții veșnice și al vieții fără de boală. Sistematizarea de azi a stațiunii se datorează etapei austriece. În timpul Împăratului Franz Josef s-a gândit acest proiect grandios, în stil baroc, eclectic, care împarte stațiunea cu o axă de simetrie, cu băile imperiale și hotelurile Franz Iosef și Rudolf de-o parte și de alta. Elementul reprezentativ al stațiunii, statuia lui Hercules, a fost primit cadou de la arhiducele Karls în 1947, ca mulțumire pentru numărul mare de ofițeri și soldați care și-au vindecat aici rănile dobândite în lupte.

Din perioada interbelică, atunci când statul l-a adus aici pe balneologul Alexandru Crăciunescu, au rămas hotelul Cerna și vila ce poartă numele doctorului. Atrași de renumele stațiunii cunoscut din timpul austriecilor, oameni din toată Europa veneau la Herculane.

Perioada comunistă a fost una de dezvoltare a locului. S-au construit marile hoteluri din parcul Vicol, cu 13 etaje și cu 5.000 de locuri de cazare, ocupate tot timpul anului: Roman, hotelul frecventat exclusiv de străini, nemți mai ales, în căutare de sănătate și tinerețe, pentru că aici se făceau celebrele cure geriatrice „Ana Aslan”, Domogled, Dacia, Minerva, Afrodita, Diana, Hercules”, povestește istoricul.

Degradarea a început după 1990

Capitalismul a fost fatal stațiunii. Românii nu au știut ce să facă cu o așa bogăție și au refuzat să perpetueze exemplul pe care l-au avut cu secole în urmă, când ocupanții austrieci sau maghiari au făcut bani frumoși, dând în arendă exploatarea turisticomedicală a stațiunii. Numele milionarului Iosif Armaș a ajuns sinonim cu distrugerea stațiunii. Cunoscut ca fiind primul bănățean milionar, acesta a cumpărat de la statul român, în 2002, 40% din acțiunile stațiunii.

De fapt, în 2001, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, i-a dat colegului de partid Iosif Armaș stațiunea Herculane, semnând cea mai dezastruoasă privatizare turistică din România.

Vândute pe o vilă

Astfel, lui Armaș i-au fost vândute hotelurile Decebal, Traian, Apolo, pavilioanele 1, 2, 5, 7, băile Diana, Hebe, Neptun, Venera, fosta clădire a fabricii de gheață și Complexul Casino construit de arhitecții Imperiului Austro – Ungar. Pentru toate acestea, Armaș a plătit cam cât prețul unei vile cu ștaif din București. Agathon nu a cerut nicio garanție că Armaș va și investi. Ca atare, Herculane a început să moară.

Ipotecate pentru împrumuturi

După ce opt ani nu a investit nimic în Herculane, Iosif Armaș a început, din 2009, să gireze cu hoteluri împrumuturi minore pe care nu le-a restituit. Astfel, întreprinzători particulari au pus mâna pe cele mai frumoase hoteluri construite în vremea Imperiului Austro-Ungar din centrul Băilor Herculane, inclusiv pe celebrul Cazinou. „Toate clădirile care formează centrul istoric al Băilor Herculane, 12 imobile și hoteluri de patrimoniu național, toate construite între 1700 și 1900, au fost ipotecate pentru împrumuturi derizorii. Sumele, luate împrumut de Armaș, prin SC Hercules, de la persoane fizice, variau între 50.000 și 200.000 de euro, per imobil. Intră aici Hotelurile Decebal, Traian, Apolo, Cazinoul și altele. Practic, toate pavilioanele din centrul istoric. Cum Armaș nu a înapoiat banii, cei care l-au împrumutat au revendicat clădirile”, relata, cu ceva timp în urmă, primarul din Herculane, Nicușor Vasilescu. Nici el însă nu s-a îngrijit să redea stațiunii faima de odinioară. În prezent, edilul e în arest la domiciliu, pentru că a girat înstrăinarea unor imobile din patrimoniul orașului, la prețuri subevaluate și fără respectarea prevederilor legale.

„Nu mă simt vinovat”

Iosif Armaș (foto) avea 37 de ani și deținea, deja, în portofoliu alte 20% din acțiuni, achiziționate la bursă. Spune că în următorii 3 ani ar fi investit 6 milioane în stațiune, dar că și-a luat țeapă, și de aici tot ce a urmat – scoaterea, de către bănci, la licitație a hotelurilor, unul câte unul. „Hotelurile au fost scoase la vânzare din cauza faptului că Societatea Hercules avea un proces dinaintea privatizării, de care eu nu am știut, iar în instanță am fost obligați să plătim câte 80.000 de euro de bucată. Așa au ajuns să se vândă hotelurile Roman și Diana. Cazinoul s-a vândut pentru că, la cele 4 milioane de dolari cât a trebuit plătit pentru carcasele de aer condiționat, s-a calculat și dobândă la dobândă”, explică Armaș.

FOTO: Iosif Armaș

Nu se simte deloc vinovat că oricine vorbește despre distrugerea stațiunii Herculane pune indexul pe el. „Nu mă simt vinovat. Ce turism? În România nu există turism. Românii nu merg nici la mare, nici la munte. De ce să mă simt vinovat că aș fi distrus ceva?”, se întreabă, retoric, Armaș.

Loc de întâlnire pentru yoghini

„Norocul” stațiunii Herculane este că persoanele care au cumpărat hotelurile devalizate de indiferența lui Armaș au investit: 2,5 milioane de euro în Diana, hotelul fiind redeschis în regim de 3 stele, 1 milion de euro în Roman, redeschis între timp în regim de 2 stele. Hotel Afrodita s-a redeschis, la o stea, în timp ce Hotelurile Cerna și Ferdinand funcționează și ele în regim de 2, respectiv 3 stele.

Pentru ca stațiunea să fie profitabilă, trebuie să se dezvolte un turism de nișă și ar trebui recâștigat publicul din Israel și Germania, pierdut odată cu privatizarea, sunt de părere reprezentanții patronatului din Turism. Momentan, cu toate investițiile, la Herculane e plin doar două săptămâni pe an, când are loc aici întrunirea adepților MISA.

Primarul, în arest la domiciliu

Edilul din Băile Herculane, Nicușor Vasilescu (foto), a fost suspendat din funcție, în această săptămână. De la sfârșitul lunii iulie, el se află în arest la domiciliu. Vasilescu este anchetat într- un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. În acest dosar, întocmit în 2014, dar pentru fapte datând din 2012, procurorii au indicii că un imobil și terenul aferent acestuia ar fi fost înstrăinate de către angajații Primăriei, cu girul lui Vasilescu, fără respectarea prevederilor legale, la prețuri subevaluate. Potrivit presei locale, în cauză ar fi vorba despre un schimb făcut între primărie și milionarul Valeriu Verbinschi. Imobilul și terenul se află în zona Centrului Istoric, iar schimbul a fost aprobat prin hotărâri ale Consiliului Local, la cererea expresă a edilului.

FOTO: Nicușor Vasilescu