Cel mai furat produs din Marea Britanie. Fenomenul, început în România, a ajuns și în regat. FOTO

Cel mai furat produs din Marea Britanie. Fenomenul, început în România, a ajuns și în regat. FOTO

Un obiect prețios a înregistrat o creștere a infracțiunilor de 100% în Marea Britanie. Fenomenul se află și în atenția autorităților din România. Pagubele se ridică la 700 de euro pe caz.

Un nou val de infracționalitate lovește Marea Britanie. Fenomenul se regăsește, în repetate rânduri, și în atenția autorităților române. Mulți cetățeni se plâng organelor de poliție că, peste noapte, se trezesc cu un obiect prețios lipsă. Cazurile de furt în acest caz au crescut, în Marea Britanie, cu 100%.

Catalizatoarele sunt luate în vizor și în Capitală

Catalizatoarele de la mașini sunt luate la țintă de hoți și în România. Fără acest obiect, autoturismul face foarte mult zgomot. Organele de Poliție din țară au reușit să dea de urma mai multor infractori care furau catalizatoare, doi dintre ei fiind reținuți chiar în sectorul 3 din București.

"Am observat un autoturism ridicat pe cric, ne-am apropiat de autoturismul respectiv. O persoană era sub autoturism iar alături se aflau alte trei persoane", a transmis Marian Enoiu, agent șef la Secția 19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Același fenomen ia amploare în Marea Britanie, unde autoritățile au transmis că acest tip de obiect este cel mai furat în teritoriu.

Cel mai furat produs din Marea Britanie. Hoții acționează și în apropierea închisorilor

Autoritățile din Marea Britanie au informat că acest tip de produs este cel mai furat din teritoriu, înregistrând o creștere a infracțiunilor în acest sens de 100%. Hoții reușesc să-și umple buzunarele cu bani, după vânzarea catalizatoarelor. Acestea sunt realizate din materiale prețioase - platină, paladiu și rodiu - astfel încât, în schimbul lor, încasează sume frumoase.

"Hoții iau în vizor toate locurile unde sunt parcate mașini: spitale, un crematoriu, ba au avut chiar tupeul de a fura de la mașinile din parcarea unei închisori", a spus Edmund King, președintele companiei Automobile Association, care pune la dispoziție cetățenilor din Marea Britanie mai multe servicii pentru autoturisme.

Pagube de până la 700 de euro. Cum acționează infractorii

În cazul unui furt de catalizator, pagubele se pot ridica la 700 de euro întrucât, pentru a înlocui obiectul care ar trebui să purifice emisiile de gaze din urma combustiei, costul noilor piese variază între 230 și 700 de euro.

Autoritățile străine spun că infractorii acționează în grup de trei sau patru persoane, în spatele lor aflându-se o grupare care se ocupă de facilitarea procesului de comercializare a catalizatoarelor. Hoții se folosesc, de regulă, de dispozitive electrice de tăiat. Furtul unui catalizator durează doar un minut, spun organele de autoritate din Marea Britanie.

"Adesea acționează în echipe de 3 sau 4 persoane. Sunt infractori organizați cu o bandă criminală în spatele lor, care îi ajută să scape de marfa furată", a spus Edmund King.

Agenții de poliție din Marea Britanie au anunțat că, pentru a-i identifica mai ușor pe infractori, își propun să colaboreze cu producătorii auto și proprietarii auto, cărora le-au cerut să securizeze catalizatoarele cu o carcasă sau un marcaj de siguranță, potrivit impact.