Evenimentul Zilei > Social > Cel mai de preț obiect al lui Mihai Constantinescu, pus lângă trupul său, în sicriu
Cel mai de preț obiect al lui Mihai Constantinescu, pus lângă trupul său, în sicriu

Cel mai de preț obiect al lui Mihai Constantinescu, pus lângă trupul său, în sicriu

Mihai Constantinescu a trăit pentru publicul său, a iubit scena și lumina reflectoarelor, spunea el într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei, cu puțin timp înainte de noaptea fatidică. Pe 13 mai a.c. a suferit un stop cardiorespirator. Cinci luni a stat la terapie intensivă în spitalul Floreasca. S-a stins la vârsta de 73 de ani, marți, 29 octombrie.

Întâmplător, jurnaliștii EVZ au savurat o prăjitură în compania artistului cu puțin timp înainte ca firul vieții sale să se schimbe dramatic. Cu mersul unui bărbat în putere, cu o blondă gingașă la braț, compozitorul Mihai Constantinescu s-a oprit să-și potolească pofta de ceva dulce.

Simona, soția lui, nu-l scăpa din ochi în timp ce el admira toate bunătățile din vitrina cofetăriei. În incintă, mânați de aceeași poftă, doi jurnaliști ai EVZ. Nu l-au deranjat, doar au dat binețe aplecând fruntea, cu respect pentru un om de calibrul său. Acesta a zâmbit și s-a așezat la masa de lângă cea „a presei”. Nu a durat mult până când toți au intrat în vorbă.

O prăjitură amară

Un deceniu de suferință, purtată sub un zâmbet. Mihai a început să-și verse amarul, deși nu-i era caracteristic. Simona Secrier nu spunea nimic, doar îl mângâia pe mână. Și de fiecare dată când ea îl mângâia, el începea să zâmbească apoi o îmbrățișa din priviri. O iubire sinceră și evidentă, chiar dacă între cei doi era „o diferență de vârstă aproape cât o viață de om”, cum mai gulmeau ei din când în când: 24 de ani.

O linguriță de ciocolată, un adevăr amar – așa se des-fășura povestea vieții lui Mihai Constantinescu sub ochii jurnaliștilor. Spunea că nu s-a simțit apreciat în ultimii ani, că industria s-a schimbat în rău și că nu mai există compozitori. Îi era greu să rostească aceste cuvinte, „pentru că eu în suflet nu am ură față de nimeni, iubesc mult, dar se pare că mă si consum foarte mult…”.

Ce a scris EVZ atunci: „Are o poftă de viață debordantă!”

Mihai Constantinescu a avut câțiva ani grei, din punct de vedere al sănătății, dar acum pare a fi complet recuperat, având o poftă de viață debordantă și plănuiește un proiect inedit, titra EVZ după această întâlnire. „Vreau să refac piesele vechi, să le dau un aer nou și să lansez o trilogie de CD-uri, caut sponsori”, spunea artistul.

„Cu siguranță, publicul va reacționa pozitiv, mai ales în aceste vremuri în care la radioul românesc și la televiziunea publică românească nu se mai difuzează artiști români. Vizavi de acest fapt, putem spune că avem o mare problemă. În alte țări, Grecia, Serbia, Republica Moldova, nu există restaurant în care să nu se asculte muzica lor, cântată în limba lor și de artiștii lor. La noi, lucrurile stau diametral opus”, își varsa interpretul năduful.

În sicriu, lângă inima lui, obiectul cel mai de preț

Soția lui, Simona, despre care toți cei din jur spun că este desfigurată de durere și că a crezut într-o minune până în ultima clipă, i-a pus în sicriu, spre eterna lui liniște, obiectul în care și-a pus sufletul Mihai Constantinescu înainte să se ducă: un disc pe care se află toate piesele despre care ne vorbea artistul, piese reinterpretate, remixate. Nu a apucat să-l lanseze, deși, așa cum reiese din spusele sale, ar fi fost un mare vis.

Lacrimi fierbinți la capela Bisercii Sfânta Cuvioasă Parascheva

Nașii de cununie ai Simonei și a lui Mihai Constantinescu s-au mobilizat imediat după ce medicii le-au dat tragica veste că artistul s-a stins. Nașa Marinela Adam a dat comenzi pentru a se aduce haine, pentru înmormântare, dar și pentru peste 100 de pachete pentru pomană. În același timp a fost și un adevărat stâlp de susținere pentru fina ei. „E distrusă, ea avea un ritual, știa că trebuie să se trezească dimineața și să meargă la el la spital. Acum se simte pierdută. Deși medicii au fost rezervați, ea, din foarte multă iubire, nu s-a gândit nicio secundă ca ar putea să se stingă”, ne-a spus printre lacrimi un apropiat al cuplului.
Înmormântarea va avea loc astăzi, la cimitirul Ghencea. La ora 13.00 se va susține o slujbă, iar la ora 14.00 va fi așezat la locul de veci.

Care a fost secretul succesului uriaș al lui Mihai Constantinescu

Trioul Fantastic (foto), format din Marius Țeicu, Olimpia Panciu și Mihai Constantinescu a fost unul dintre cele mai de succes momente din istoria programelor de televiziune din România.
Descoperită de Titus Munteanu, rețeta cu cei trei artiști pe post de ingrediente principale a cucerit rapid publicul. Trioul s-a destrămat când Olimpia Panciu a plecat din Republica Socialistă, împreună cu soțul Mircea Romcescu. Decizia vremurilor era ca, atunci când unul dintre artiști pleca definitiv din țară, toate spectacolele sau filmele în care el apărea erau interzise.

„O lume minunată”, piesă scrisă în 30 de minute!

Despre piesa celebră, Mihai Constantinescu ne-a mărturisit în exclusivitate că a fost un cântec făcut rapid, pentru un eveniment: „Într-o jumătate de oră am scris-o! Nu mă așteptam să aibă atât de mult succes, deși am scris-o din toată inima. Versurile ei spun totul”, își amintea cu drag Mihai Constantinescu în 2018. „Aș vrea să văd că există un compozitor la ora actuală care poate să scoată o astfel de piesă! Din păcate, compozitorii noștri au mers pe alte direcții”, a spus el.

Cum și-a petrecut ultima zi alături de soție
12 mai, o zi de duminică frumoasă pentru Simona și Mihai Constantinescu. Au petrecut-o ca oricare altă zi, dansând și cântând în sufrageria caminului lor, pentru că adesea alunecau cu gânduile în versurile piesei „O lume minunată”, jucându-se ca doi copii. Seara s-au dus la culcare împreună, însă în miezul nopții ceva s-a întâmplat. Simona, soția lui, a simțit că ceva nu e normal și a sunat imediat la 112. Ambulanța a ajuns în mai puțin de 10 minute, iar salvatorii au început resuscitarea. Inima artistului s-a oprit și s-a lăsat destul de greu repornită.

După două intervenții pe cord deschis, a avut și un cancer renal

Anterior acestui eveniment nefast, artistul a petrecut două luni internat în spital, la Balș, iar parcursul său a fost unul dureros pentru cei apropiați, pentru că au asistat la decompensarea acestui om plin de viață, așa cum spun chiar ei: „Simona și Mihai se aveau unul pe celălalt și atât. Au suferit amândoi în tăcere și discreție, nu i-a știut nimeni. După ce Mihai s-a operat la rinichi, la Fundeni, fiindu-i scos unul, a început să se simtă tot mai rău. A fost din nou internat în spital, la Matei Balș, timp de două luni. Nimeni nu știa ce are, unde e problema. L-au lăsat să plece acasă cu câteva zile înainte de Paști și asta a fost tot. A slăbit enorm în aceste luni și a ajuns de nerecunoscut. Însă, era în continuare un om pozitiv”, ne-au povestit apropiații.