Avertisment pentru posesorii de criptomonede. Cum pot pierde toți banii imediat

Avertisment pentru posesorii de criptomonede. Cum pot pierde toți banii imediat Sursa: Pixabay

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează posesorii de criptomonede şi spune că unele dintre aceste instrumente sunt „extrem de riscante și speculative” și că își pot pierde banii imediat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară îi avertizează pe deținătorii de criptomonede şi spune că astfel tranzacții cu astfel de instrumente nu sunt protejate de garanții legale.

„ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți”, se arată într-un comunicat de miercuri al Autorității de Supraveghere Financiară.

Cei care tranzacționează criptomonede nu sunt protejați de lege

„Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, se mai arată în comunicat

UE propune un proiect de reglementare a criptomonedelor

În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală. Prin acest pachet, CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în același timp protecție consumatorilor și stabilitate piețelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

ASF: „Propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE”.

În acelaşi timp ASF amintește și mențiunile cu privire la criptoactive din cadrul raportului privind tendințele, riscurile și vulnerabilitățile al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA):

-impactul COVID-19 continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori și firme, dar, în același timp, cu provocări și riscuri, în special legate de reziliența cibernetică;

-în spațiul cripto, prețul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de știri pozitive și așteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării;

-evoluțiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul față de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătățește.

Valoarea pe piaţă a criptomonedelor

​Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut, duminică, cu până la 14%, la 51.541 de dolari pe unitate, anulând cea mai mare parte a creşterilor din ultima săptămână.

Între timp, bitcoin a mai recuperat din pierderi, fiind cotată în declin cu 10%, la 53.991 de dolari, un nivel aflat cu 12.000 de dolari sub nivelul record atins miercuri.

Ether a scăzut cu 10%, la 2.101 dolari pe unitate. Site-ul de analiză CoinMarketCap a afirmat că scăderea ar fi fost provocată de o pană de curent în regiunea chineză Xinjiang, care alimentează cu energie mineritul de bitcoin.

În schimb Dogecoin crește cu 400% într-o săptămână, şi este acum una dintre cele mai preţioase 10 monede digitale din lume cu o valoare de piață de 34 miliarde de dolari, scrie cnbc.