UE consideră Libra un risc pentru stabilitatea financiară. ”Europa are nevoie de o abordare comună a criptoactivelor de tipul Libra. Intenţionez să propun o legislaţie nouă în domeniu”, le-a spus Dombrovskis parlamentarilor europeni, la audierea sa pentru confirmarea în postul de comisar, potrivit News.ro.

Dombrovskis, fost premier al Letoniei, a spus că UE trebuie să îşi regândească apărarea faţă de criminalitatea financiară. Momentan, UE nu are reglementări specifice pentru criptomonede. Mai mult, până acum, lansarea Libra a fost considerată de eurodeputați ca fiind o problemă marginală. Doar o fracţiune din bitcoin sau alte monede digitale sunt convertite în euro.

Noua monedă însă are șanse să fie utilizată însă de toți utilizatorii celei mai populare rețele de social media, ceea ce schimbă radical datele problemei. Așa se face că Dombrovskis, care inițial s-a opus reglementării monedelor digitale, în cei cinci ani de mandat, și-a schimbat brusc poziția în fața monedei anunțate de Facebook. El crede că Libra ”poate avea efecte sistemice pentru stabilitate financiară”.

UE cere acum în cadrul G20 măsuri la nivel global pentru stablecoins (criptomonede aflate într-o relaţie statică cu un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american), potrivit unui document european.

Anvergura Libra ar implica riscuri pentru că milioanele de utilizatori ai Facebook din Europa ar putea să plătească cu noua monedă în detrimentul monedei unice, a spus Dombrovskis. Și americanii sunt de aceeași părere. Marile bănci și fonduri de investiții încep să se preocupe serios de moneda vortuală care ar putea fi folosită de aproape toată populația lumii.

O acceptare largă a criptomonedei Libra, proiect al reţelei sociale Facebook, ar putea reprezinta un risc potenţial pentru blocul comunitar, declara recent și Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

”În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro”, a spus Mersch.

Inclusiv preşedintele Băncii centrale a SUA (Fed), Jerome Powell, susține că proiectul de criptomonedă al Facebook ridică ”multe îngrijorări serioase cu privire la viaţa privată, spălarea banilor, protecţia consumatorilor şi securitatea financiară”. În opinia lui, Libra ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului.

Până acum, marile bănci mondiale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, considerând că acestea sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. În perspeciva numărului de utilizatori Facebook care ar putea deveni utilizatori ai monedei Libra, perspectiva se schimbă.

Sursa: InCont.ro

Sursa foto: Pyms.com