Suspecți pentru jaful de la Muzeul Drents, reținuți încă două săptămâni
- Raluca Dan
- 31 ianuarie 2025, 22:48

Cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul obiectelor de aur dacice de la Muzeul Drents din Assen vor rămâne în continuare în arest. Judecătorul de instrucție a prelungit, în cursul zilei de vineri, arestul lor preventiv cu 14 zile, conform RTV Drenthe.
Cei trei suspecți care au jefuit Muzeul Drents din Assen, în arest
Cei trei suspecți care au jefuit Muzeul Drents din Assen sunt doi bărbaţi şi o femeie din Heerhugowaard. Aceștia „sunt suspectaţi de implicare în spargerea muzeului şi furtul a patru comori valoroase de artă românească”, a transmis Parchetul, care a adăugat că ancheta este în desfăşurare.
Joi seara, fotografiile a doi dintre cei trei suspecți au fost difuzate de poliție, alături de numele lor.

Suspecți, muzeul Drents. Sursa foto: captură video
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, un dispozitiv exploziv a fost utilizat în pentru a deschide o ușă a Muzeului Drents, provocând „o explozie puternică, fără precedent”, conform procuraturii.
Infractorii au sustras mai multe piese valoroase de aur din expoziția „Dacia - regatul aurului și argintului”. Printre obiectele furate se numără coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur. La patru zile după comiterea jafului, trei suspecți au fost reținuți, după ce poliția a solicitat ajutorul populației.
Coiful de la Coțofenești, echivalentul „Rondului de noapte”
Postul regional de televiziune informează că presiunea din România pentru rezolvarea cazului este mare. Coiful de la Coțofenești este considerat una dintre cele mai importante comori culturale ale țării și este comparat cu „Rondul de noapte” din Olanda.
Cele patru comori de artă furate au o valoare estimată la aproximativ 6 milioane de euro, însă valoarea cultural-istorică este considerabil mai mare.

Coiful din aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. Sursa foto: Facebook
„În presa din România se vorbeşte despre faptul că Olanda face tot posibilul pentru recuperarea obiectelor de ară, spune Janneke Vos, o jurnalistă olandeză care trăieşte în România de mulţi ani. Acolo, ca şi aici, incidentul încă domină ştirile, precizează RTV Drenthe.
Mobilizarea poliției olandeze
Nu este cert dacă există o legătură între presiunea țării și rezolvarea cazului, dar poliția olandeză a început căutarea suspecților repede. La o zi după comiterea jafului, au fost difuzate imagini cu făptașii care aruncau în aer ușa muzeului. În zilele următoare, a devenit evident că investigațiile poliției se axau pe zona de nord a Olandei.
Miercuri, au fost publicate fotografii noi cu un suspect într-un magazin de bricolaj din Assen, iar ulterior, poliția a anunțat că au arestat trei suspecți în Heerhugowaard. Bărbatul surprins în magazinul de bricolaj nu se află printre aceștia.
Jurnalista olandeză din România a susținut că premierul Marcel Ciolacu se bucură că poliția a reușit să facă primele arestări și a adăugat că se așteaptă ca bunurile să fie înapoiate.