Evenimentul Zilei > Justitie > Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti arestaţi preventiv pentru corupţie au fost suspendaţi din funcţia de magistrat
Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti arestaţi preventiv pentru corupţie au fost suspendaţi din funcţia de magistrat

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti arestaţi preventiv pentru corupţie au fost suspendaţi din funcţia de magistrat

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcţie a celor patru magistraţi de la Tribunalul Bucureşti arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie.

Astfel, au fost suspendaţi din funcţia de judecător începând de luni Elena Rovenţa, Ion Stanciu, Mircea Moldovan şi Ciprian Sorin Viziru de la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii preventive dispuse faţă de aceştia.

'Hotărârea Secţiei pentru judecători a C.S.M. a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, şi 62 alin. (1) lit. a1) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei', se arată într-un comunicat al CSM. Ei au fost arestaţi preventiv săptămâna trecută la solicitarea procurorilor anticorupţie.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.

Mircea Moldovan a primit sume de bani (3.000 – 4.000 lei) direct prin Western Union (8.000 lei) sau direct pe cardul de salariu, produse alimentare (peşte, carne de vită/miel), cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, în valoare totală de 6.652 lei, TV color.

Ion Stanciu a primit 10.000 lei reprezentând 'rata de vacanţă' şi obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvenţă pentru soţia judecătorului.

Elena Rovenţa a primit ca mită: 10.000 lei, sumă remisă prin mascarea plicului într-o revistă şi o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvenţă.

Ciprian Viziru a primit suma de 10.000 lei şi o sacoşă cu produse, în vederea soluţionării în favoarea unui practician în insolvenţă a unor dosare de insolvenţă.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: