Cei mai puternici lideri europeni discută cu Kievul despre un „Pact pentru pace” în Ucraina. Olaf Scholz, despre negocieri

Cei mai puternici lideri europeni discută cu Kievul despre un „Pact pentru pace” în Ucraina. Olaf Scholz, despre negocieri Sursa: Arhiva EVZ

Germania, Franța și Marea Britanie văd legăturile strânse dintre NATO și Ucraina ca o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuțiile de pace cu Rusia la sfârșitul acestui an, au declarat oficialii celor trei state importante.

Pentru început, premierul britanic Rishi Sunak a prezentat un proiect de acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme şi muniţie pentru a se apăra după ce războiul se va încheia.

Parisul şi Berlinul susţin iniţiativa, toate cele trei guverne văzând-o ca pe o modalitate de a spori încrederea Ucrainei şi de a oferi guvernului de la Kiev un stimulent pentru a începe discuţiile cu Rusia, au declarat pentru WSJ oficialii francezi, germani şi britanici.

Olaf Scholz confirmă că aliaţii occidentali discută cu Kievul

Germania şi aliaţii săi occidentali poartă discuţii cu Kievul cu privire la viitoarele garanţii de securitate în vederea pregătirii păcii pentru Ucraina, a declarat joi, în Bundestag, cancelarului german Olaf Scholz.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astfel de garanţii de securitate vin însă cu presupunerea că Ucraina se apără cu succes în acest război”, a declarat Scholz în faţa deputaţilor din parlamentul german, subliniind că Germania va continua să sprijine Kievul cu livrări de arme,.

Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, cred că un pact care să oficializeze legături mai puternice între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina ar putea fi o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţii de pace cu Rusia, chiar dacă Moscova continuă să ocupe teritoriul ucrainean, au declarat oficiali din cele trei guverne.

Scholz a reînnoit apelurile ca Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina

În discursul său de joi din Bundestag, Scholz a reînnoit apelurile ca Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina, dar a recunoscut că Vladimir Putin nu este deschis în prezent la negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Este Putin măcar pregătit... să negocieze o pace dreaptă? Nimic nu sugerează acest lucru în acest moment”, a spus cancelarul german.

În schimb, liderul rus se bazează pe ameninţări, cum ar fi suspendarea participării Moscovei la tratatul de control al armelor nucleare New START, a menţionat Scholz.

Discursul său a avut loc la aproape un an după ce Rusia a lansat invadarea pe scară largă a Ucrainei. În urmă cu un an, la 27 februarie 2022, Scholz a ţinut un discurs istoric în parlament, în care a schiţat o schimbare majoră de direcţie în politica de securitate şi apărare a Germaniei.

În anul care s-a scurs, Berlinul a revenit asupra politicii sale de a nu trimite niciodată arme în zonele de conflict, a renunţat la relaţia de afaceri cu Rusia şi a crescut investiţiile în propria armată, informează news.ro.