În ciuda scăderii numărului de cazuri din ultimii ani, România continuă să înregistreze cei mai mulți bolnavi de siflis (boală cu transmitere sexuală care afectează mai ales bărbații) din Europa, arată cel mai recent raport dat publicității de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.
Mai exact, din cele 20.800 de cazuri raportate în țările UE în anul 2012, cele mai multe au fost în România (8,5 cazuri la 100.000 de locuitori), urmată de Malta (8,4 cazuri) și Spania (7,8 cazuri la 100.000 de locuitori). Majoritatea bolnavilor au peste 25 de ani, între 15 și 24 de ani încadrându-se doar 15% din cei înregistrați. Sifilisul afectează mai ales sexul masculin: apare de patru ori mai frecvent la bărbați decât la femei.
Medicii atenționează că, în lipsa tratamentului, boala poate avea o evoluție gravă. „În faza terțiară, este mortală. În ultimii ani, a apărut și în țări din Vest mai ales la muncitori migranți, cu un ni vel de educație scăzut”, spune medicul dermato-venerolog Mihaela Leventer. În prima fază, sifilisul se manifestă cu ulcerații în zona genitală, umflarea ganglionilor din aceeași zonă, dar și bube roșii pe talpă și în palmă.