Cei care au ales să dea BAC-ul la Biologie vor avea de rezolvat subiecte grele. Dificultatea întrebărilor, similară cu examenul la Medicină
- Nicola Răducan
- 26 mai 2023, 21:20
Pentru proba la alegere, unii elevi au ales Biologia, aceștia fiind interesați de un viitor în medicina umană sau veterinară sau în cercetare științifică. Totodată, de la an la an subiectele la această materie devin tot mai grele.
Doar elevii de la profilul real au putut opta pentru Biologie, în cadrul probei la alegere a examenului de Bacalaureat 2023, dintr-un total de 11 materii:
- Anatomie și fiziologie umană;
- Biologie vegetală și animală;
- Chimie;
- Economie;
- Fizică;
- Geografie;
- Informatică;
- Logică, argumentare și comunicare;
- Psihologie;
- Sociologie;
- Filosofie.
Viitorii absolvenți de liceu care au ales să susțină proba opțională la Biologie vegetală și animală sau Anatomie trebuie să se pregătească temeinic. Programa la Anatomie este foarte stufoasă, iar subiectele vor fi cu o dificultate ridicată, apropiată de cea de la examenul de admitere la Medicină.
Proba de examen este scrisă și include trei subiecte, notate fiecare cu 30 de puncte.
Biologie vegetală, Anatomie și Genetică
Pentru proba scrisă la Biologie din cadrul examenului de Bacalaureat, candidatul de la profilul real poate opta pentru una dintre cele două variante: Biologie vegetală și animală – clasele a IX-a şi a X-a; Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană - clasele a XI-a şi a XII-a.
Ce trebuie să studieze candidații!
Materie Biologie, clasa a XI-a:
- Alcătuirea corpului uman
- Funcțiile fundamentale ale organismului uman: Funcțiile de relație (sistemul nervos, analizatorii, glandele endocrine, sistemul osos, sistemul musculat); Funcțiile de nutriție (digestia și absorbția, circulația, respirația, excreția); Funcția de reproducere;
Materie studiată la Biologie în clasa a XII-a:
- Genetică: Genetică moleculară + Genetică umană
- Ecologie umană
Materie studiată la Biologie în clasa a IX-a:
- Diversitatea lumii vii: Noțiuni introductive + Conservarea biodiversității în România
- Celula – Unitatea structurală și funcțională a vieții: Structura, ultrastructura și rolul componentelor celulei + Diviziunea cellulară
- Ereditatea și variabilitatea lumii vii: Concepte; Mecanismele transmiterii caracterelor ereditare; Recombinare genetică prin schimb reciproc de gene; Determinism cromozomal al sexelor, Influența mediului asupra eredității; Genetică umană;
Materie studiată la Biologie în clasa a X-a:
- Țesuturi vegetale și animale
- Structura și funcțiile fundamentale ale organismelor vii: Funcțiile de nutriție (Nutriția autotrofă; Nutriția Heterotrofă, Respirația, Circulația, Excreția); Funcții de relație (Sensibilitatea, Locomoția la animale); Funcția de reproducere (Reproducerea la plante, Reproducerea la om)
Ce a picat la Bacalaureat anul trecut
La Bac 2022, cei care au optat pentru Biologie vegetală și animală au avut cerința de a scrie un mini-eseu despre „Globul ocular la mamifere”. La Anatomie, candidații au avut ca temă „Respirația, funcție vitală a organismelor” și au avut de alcătuit un mini-eseu intitulat „Fiziologia analizatorului cutanat”.