Cehia vrea România, Croaţia şi Bulgaria în Schengen. Mesajul lui Rareş Bogdan
- Emma Cristescu
- 5 septembrie 2022, 18:23
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, dorește ca aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen să fie gata cât mai repede.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a anunțat că vicepremierul ceh Vit Rakušan a precizat în Comisia LIBE (Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambiţiile Preşedinţiei cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen.
”România, Croaţia şi Bulgaria – cât mai repede în Schengen, doreşte Presedinţia cehă a Consiliului UE. Vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, a afirmat acum câteva minute în Comisia LIBE (Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambiţiile Preşedinţiei cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei”, a scris europarlamentarul liberal pe Facebook.
Rareș Bogdan, despre România în Schengen
Europarlamentarul Rareș Bogdan a mai precizat că turiștii străini ar avea o serie de beneficii dacă țara noastră ar intra în Spațiul Schengen. El a declarat și că România are șanse să devină mai atractivă pentru călători, în cazul în care aderarea se face mai repede.
„România în Schengen – mai puțini nervi pentru turiști. Odată cu intrarea României în Spațiul Schengen vom scăpa de cozile formate pentru controlul documentelor, indiferent de mijlocul de transport ales – mașină personală, tren, avion, autocar. De pildă, cei care aleg vagonul de dormit nu vor mai fi treziți să arate pașaportul sau buletinul. Nu va mai trebui să așteptăm nici la cozi în aeroport pentru verificarea documentelor. Dispar și timpii de așteptare din punctele vamale cu Ungaria și Bulgaria, dar și în cele din Grecia”, a scris, miercuri, Rareș Bogdan pe contul său de Facebook.
În cazul nostru, aderarea deplină la Spațiul Schengen va însemna, printre altele, eliminarea controalelor din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, iar în cazul aderării la Spațiul Schengen împreună cu Bulgaria, se vor elimina și controalele de la punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Grecia. Astfel că, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră/prin orice loc/în orice perioadă a anului, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în Spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră.