Ceaușescu și obsesia prezenței pe prima pagină

Ceaușescu și obsesia prezenței pe prima paginăNicolae Ceaușescu. Sursa foto: arhiva EVZ

Ceaușescu și obsesia prezenței pe prima pagină. Dictatorul și soția sa voiau să fie mereu pe primele pagini ale revistelor și ziarelor din România. Nu mai vorbim de cărți, volume, manuale școlare, albume, broșuri.

Ceaușescu și bancurile cu revista Playboy și conserva care se deschide

Au fost multe bancurile cu Nicolae Ceaușescu. Amintesc aici alte două bancuri, de data asta cu Revista Playboy și cu o conservă care este deschisă. Primul banc spunea că revista Playboy pe care românii o vedeau la unguri, iugoslavi, nu apărea în România deoarece era evident cine ar fi trebuit să fie mereu pe prima pagină.

Un alt banc, spunea că dacă orice emisiune radio-tv, orice publicație deschideai, apărea Ceaușescu. Așa putea apărea vocea lui și când deschideai o conservă de pește sau una de legume. Obsesia dictatorului pentru a fi pe prima pagină dusese răbdarea românilor la extrem.

Ceaușescu nu apare într-o carte! Cosmonautul Dumitru Prunariu a povestit situația

În data de 14 mai 1981, Ceaușescu era fericit. Un ofițer român, locotenentul major (pe atunci) Dumitru Prunariu a fost primul (singurul până acum) român care a fost în spațiul cosmic. A zburat în cadrul programului Inter-Cosmos, program sovietic. Misiunea a purtat numele Soyuz (Uniunea) iar partener de zbor a fost colonelul sovietic Leonid Popov.

În România, la Editura Militară, a apărut în 1982, cartea lui Alexandru Stark, „La cinci minute după cosmos”. Eroul cărții, cosmonautul Prunariu a reușit o mare performanță. A fost singurul român care a apărut într-o carte de propagandă-reportaj fără să apară Ceaușescu. Dar cum s-a reușit performanța? În primul rând, Ceaușescu dăduse ordin: în cărțile românești, nu voia poze cu sovietici. Ori, Leonid Brejnev oferise Ordinul de Erou al URSS, cosmonautului român. Ceaușescu, evident, voia să fie pe prima pagină.

I s-a spus că dacă el apărea și Brejnev nu, URSS ar fi protestat energic. De aceea, dictatorul a ales să nu apară în imaginile cărții respective.

Portretele arse și foile rupte din manuale la Revoluție

La 1 februarie 1990, când am revenit din vacanța de iarnă 1989-1990, cea mai lungă vacanță de iarnă din viața mea de elev, primul lucru care s-a făcut, a fost ruperea pozelor cu Nicolae Ceaușescu din manuale. Portretele lui erau mâzgălite, tablourile sparte, ramele și fotografiile puse pe foc în Decembrie 1989.

Unii activiști zeloși au cerut ca ramele să fie păstrate.  Rememorez replica dintr-un film a actriței Oana Pellea: „da..da...să păstrăm ramele că poate punem pe altul în locul lor”.

Ne puteți urmări și pe Google News