Ceaușescu și „anabasa” București-Târgoviște. Câte mijloace de transport a schimbat Ceaușescu până când a ajuns la ultima sa reședință din timpul vieții, unitatea militară din Târgoviște?
Ceaușescu și „anabasa” București-Târgoviște. Câte mijloace de transport a schimbat Ceaușescu până când a ajuns la ultima sa reședință din timpul vieții, unitatea militară din Târgoviște?
Anabasis este lucrarea istoricului antic Xenofon care redă întoarcerea fără hartă a celor 10 000 greci care luptaseră de partea lui Cyrus III cel Tânăr uzurpatorul tronului persan al fratelui său Artaxerses Nothon. Cei 10 000 au revenit prin Imperiul Persan (din Irakul de azi, prin Turcia) la Marea Neagră în destul de multă liniște. De aceea, călătoriile fără destinație, la voia întâmplării se numesc anabase.
Ceaușescu face autostopul pe A1, Pitești-București
Vasile Maluțan află prin radiocomunicatoare că elicopterul e luat în țintele unităților antiaeriene pentru că spațiul aerian era închis deja. Nu știe cum să scape mai repede de Ceaușescu. Între timp, de la București, elicopterul aterizase la Snagov, de unde Ceaușeștii iau un pachet pe care -l duce unul dintre securiștii care îl păzeau. Manea Mănescu îi pupă mâna și rămâne acolo. Ceaușescu dă câteva telefoane află că e liniște prin câteva județe. Elicopterul aterizează simulând o defecțiune pe un câmp de lângă A1. Ceaușescu face autostopul fără succes.
Ceaușescu e plimbat spre Târgoviște de două mașini. E deposedat de pachetul de la Snagov
La un moment dat, la televizor, apare știrea că el ar fi fost abandonat iar un medic care făcea naveta cu mașina, se repede cu Dacia lui roșie să îi preia. Spune că un unchi al lui era blănarul lui oficial. Mașina, reperată la televizor ajunge spre Târgoviște, unde simulează lipsa benzinei. Ceaușescu este dus apoi cu o mașină albă a unui agronom care voia să îl ascundă în pivniță și să îi aplice o corecție pentru că socrul lui fusese la colectivizare bătut de comuniști.
Doctorul plecase cu pachetul lor în mașină. Ceaușescu și Elena sunt lăsați la poarta unui muncitor de la un centru de tratare a plantelor care îi dă benzină șoferului mașinii albe. Securiștii pleacă și ei cu Dacia albă. O apucă spre București pentru a se da cu noua putere.
Muncitorul cu Dacia neagră de Dâmbovița îl duce la Combinatul de Oțeluri Speciale dar e luat cu pietre. Ceaușescu e dus apoi la centrul unde lucra muncitorul, iar acolo e preluat de o mașină de Miliție fără însemne pe care era radarul. Milițienii ascund mașina într-o pădurice, o camuflează și apoi primesc ordin să îl ducă la Miliția Târgoviște. Aici este preluat de un ARO al Securității condus de colonelul Gh. Dinu și dus la unitatea militară de lângă Gara Târgoviște (de fapt două unități în curte) și predt lt.colonelului Andrei Kemenici fost muncitor CFR, devenit ofițer.
Începea ultima din cele trei nopți ale lui Ceaușescu în cazarma din Târgoviște