Evenimentul Zilei > International > Ceasul Apocalipsei. Omenirea, la 100 de secunde de distrugere
Ceasul Apocalipsei. Omenirea, la 100 de secunde de distrugere

Ceasul Apocalipsei. Omenirea, la 100 de secunde de distrugere

Oamenii de știință au actualizat Ceasul Apocalipsei, „Doomsday Clock”, la 100 de secunde până la miezul nopții, iar acum se află cel mai aproape de sfârșitul lumii de la primele teste ale bombei cu hidrogen din 1953.

„Ceasul Apocalipsei” este un ceas simbolic, administrat de Consiliul de Directori ai Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea din Chicago.

Ceasul a fost o inițiativă a oamenilor de știință implicați în Proiectul Manhattan, pentru a aduce în atenția publicului amenințarea armelor nucleare dar și pentru a pune presiune pe statele lumii să renunțe la construirea de arme nucleare. Simbolic, când acele ceasului vor ajunge la ora 24:00, omenirea se va confrunta cu sfârșitul. Ceasul nu este actualizat constant, ci doar atunci când evenimentele internaționale denaturează și pun în pericol viitorul omenirii. De fapt, în cei peste 70 de ani de existență, acele ceasului s-au mișcat doar de 22 de ori.

„Omenirea continuă să se confrunte cu două pericole existențiale simultane – războiul nuclear și schimbările climatice – care sunt propagate prin războiul informațional și care reduce capacitatea societății de a răspunde”, se arată într-un comunicat al oamenilor de știință.

„Situația de securitate internațională este cruntă, nu doar pentru că există aceste amenințări, ci pentru că liderii mondiali au permis infrastructurii politice internaționale să le gestioneze în eroare”.