Importurile de ceapă din Ucraina provocă nemulțumire printre grădinarii români
- Iulia Moraru
- 17 februarie 2024, 12:57
Exporturile de ceapă din Ucraina către România au început să crească odată cu scăderea stocurilor din Republica Moldova și creșterea prețurilor.
Această schimbare a provocat nemulțumire printre fermierii români, care afirmă că dispun de ceapă mult mai bună decât cea importată.
Mai ales având în vedere că la noi au ajuns doar legumele mici și de slabă calitate, rămase după procesul de selecție pentru marile magazine.
Ceapă mică și de slabă calitate din Ucraina, pe piețele din România
În plus față de dificultățile cu care se confruntă de mulți ani din cauza lipsei unei piețe de desfacere, grădinarii români se confruntă acum și cu competiția din partea importurilor de ceapă din Ucraina.
Ei susțin că la noi ajung doar produsele rămase, iar prețurile sunt reduse. Astfel, chiar dacă ceapa din Ucraina este de calitate inferioară, românii o preferă datorită prețului mai mic.
„Suntem afectaţi pentru că vine la un preţ foarte mic. Cred că în alte ţări se subvenţionează pentru cei care produc industrial, şi atunci, noi cei care producem, nu ajungem pe piaţă”, a declarat o cultivatoare română.
Fermierii trebuie să depună o muncă constantă
„E mult de muncă, de la răsad până toamna când se culege. Dacă se aduce din export, se duce în marile magazine, contează şi preţul şi concurenţa, care poate nu e loială totdeauna”, a mai explicat românca.
Spre exemplu, grădinarii din Suseni sunt mândri de producția lor de ceapă de apă. Numai că, aceasta de abia se vinde din cauza celei din Ucraina.
Experții consideră că situația este cel puțin ciudată. Și asta deoarece Ucraina a suferit pierderi semnificative, de până la 80%, în ceea ce privește suprafețele și infrastructura destinate cultivării, depozitării și procesării cepei, conform unei analize efectuate în cadrul proiectului East Fruit.
Și zahărul din Ucraina se vinde cu prețuri mult prea mici la noi
Situația nu e singulară. Fermierii români se plâng și de faptul că zahărul importat din Ucraina se vinde la prețuri mult prea mici, iar produsele lor nu sunt cumpărate de consumatori.
Astfel că, aceștia cer sprijinul autorităților, fiind nemulțumiți că sunt supuși unei concurențe neloiale și că pierd accesul la piață.
Fabrica de Zahăr Luduș, de exemplu, a transmis o notă către Guvern, exprimându-și frustrarea că Lidl, cel mai mare lanț de magazine alimentare din România, a cumpărat mai puțin zahăr decât s-a convenit inițial.
Cu toate acestea, comerciantul își atrage clienții cu oferte de zahăr la sub 4 lei, același preț cu costul de producție a unui kilogram de zahăr din sfeclă de zahăr românească în acest an, la Luduș, potrivit economica.net.