Evenimentul Zilei > Monden > Cea mai veche șampanie din lume. Incredibil cât costă o singură sticlă
Cea mai veche șampanie din lume. Incredibil cât costă o singură sticlă

Cea mai veche șampanie din lume. Incredibil cât costă o singură sticlă

Până de curând se credea că cea mai veche șampanie din lume ar data din anul 1825 și este un Perrier-Jouet veritabil.

Recent, însă, a fost descoperit un cufăr cu cel puţin 30 de sticle de şampanie veche de 220 de ani, lângă o epavă din Marea Baltică, la 60 de metri adâncime.

Se pare că şampania i-ar fi fost trimisă ţarului Rusiei de către regele Ludovic al XVI-lea, cu puţin înainte de izbucnirea Revoluţiei Franceze.

Epava a fost identificată de scafandrii suedezi, în largul coastei insulei finlandeze Aaland. Autorităţile locale vor decide în cursul zilei de luni cu îi aparţine comoara găsită pe corabia de la fundul mării.

Potrivit primelor informaţii, şampania a fost produsă în intervalul 1772 – 1789, de către compania care şi-a luat mai târziu numele de Veuve Clicquot. În condiţiile în care a fost depozitată în condiţii perfecte (frig şi întuneric), şampania este bună pentru consum.

Mai mult, dacă identificarea iniţială se va dovedi corectă, sticlele descoperite pe fundul mării conţin cea mai veche şampanie din lume.
Dacă se va confirma că şampania a fost trimisă de către Ludovic al XVI-lea, cele 30 de sticle de şampanie din secolul al XVII-lea  valorează câteva sute de mii de euro.

O sticlă a fost vândută deja pentru prețul record de 30.000 de euro, licitația având loc chiar lângă locul unde a fost descoperită epava.