Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai revoluționară creație în combaterea pandemiei. Obiectul pe care îl porți pe mână și îți semnalează imediat dacă ești infectat
Cea mai revoluționară creație în combaterea pandemiei. Obiectul pe care îl porți pe mână și îți semnalează imediat dacă ești infectat

Cea mai revoluționară creație în combaterea pandemiei. Obiectul pe care îl porți pe mână și îți semnalează imediat dacă ești infectat

Potrivit noilor cercetări, o brățară cu senzori de monitorizare biometrică poate să detecteze infecțiile timpurii, atât în cazul gripei, cât și al răcelii obișnuite, înainte de apariția simptomelor. În plus, aceasta poate prezice gravitatea bolii odată ce aceasta devine simptomatică.

Studiul a fost publicat online la 29 septembrie în JAMA Network Open.

„Înainte de apariția simptomelor, oamenii sunt încă infecțioși și pot infecta potențial alte persoane”, a declarat autorul principal Jessilyn Dunn, PhD, de la Universitatea Duke, Durham, Carolina de Nord, pentru Medscape Medical News într-un e-mail.

„De aceea este atât de important să putem detecta infecția chiar și atunci când o persoană nu se simte simptomatic, deoarece acest lucru ar ajuta la prevenirea răspândirii agenților patogeni care apar înainte ca cineva să știe că este bolnav – și de aceea este important din perspectiva sănătății publice”, a adăugat ea, potrivit dcbusiness.ro.

Ce a reliefat studiul efectuat

Studiul a implicat 31 de participanți care au fost inoculați cu virusul gripal H1N1 și alți 18 care au fost inoculați cu rinovirus. Studiul cu rinovirus a fost efectuat în 2015, iar studiul cu virusul H1N1 a fost realizat în 2018. Ambele grupuri de pacienți au fost inoculate prin picături intranazale fie cu virusul H1N1 diluat, fie cu tulpina de rinovirus diluată.

Cei care au participat la studiul privind gripa au purtat brățara cu o zi înainte și la 11 zile după ce au fost inoculați, iar cei care au participat la studiul privind rinovirusul au purtat brățara timp de 4 zile înainte și 5 zile după inoculare. Brățara de mână E4 măsoară ritmul cardiac, temperatura pielii, activitatea electrodermică și mișcarea.

Biosenzorii din brățara de mână au detectat prezența sau absența infecției

Simptomele au fost tipice fiecărei infecții și au fost clasificate atât ca evenimente observabile, cum ar fi curgerea nasului, tusea și respirația șuierătoare în piept, cât și ca evenimente neobservabile, cum ar fi durerile musculare și oboseala. Starea de infecție a fost clasificată ca fiind asimptomatică sau neinfecțioasă (AON), ușoară sau moderată.

Biosenzorii conținuți în brățara de mână au fost capabili să detecteze prezența sau absența infecției H1N1 cu o precizie de 79% în termen de 12 ore după ce participanții au fost inoculați și o precizie de 92% în termen de 24 de ore de la inoculare, relatează autorii. Astfel, „am putut evalua dacă un participant a fost sau nu infectat cu H1N1 între 24 și 36 de ore înainte de debutul simptomelor”, notează cercetătorii.

Timpul mediu de apariție a simptomelor de rinovirus a fost de 36 de ore de la inoculare. Biosenzorii au prezis prezența sau absența infecției cu rinovirus cu o precizie de 88%, au scris autorii. Iar atunci când ambele provocări virale au fost combinate, modelele care au prezis infecția au avut o acuratețe de 76% la 24 de ore după ce participanții au fost inoculați.

Monitorizarea sănătății în timp real

La douăsprezece ore după ce participanții au fost inoculați, tehnologia a fost, de asemenea, capabilă să prezică dezvoltarea unei infecții AON sau a unei infecții H1N1 moderate cu o acuratețe de 83%. În cazul rinovirusului, acuratețea predictivă a distincției între AON și infecția moderată a fost ușor mai mare, de 92%, în timp ce pentru ambele virusuri combinate, tehnologia a prezis dezvoltarea viitoare a infecției AON sau moderată cu o rată de acuratețe de 84%.

După cum subliniază autorii, capacitatea de a identifica indivizii în faza critică timpurie a infecției virale ar putea avea efecte de amploare. „În mijlocul pandemiei globale de SARS-CoV-2, necesitatea unor abordări noi ca aceasta nu a fost niciodată mai evidentă”, sugerează ei.

Și, de fapt, într-un studiu care nu a fost încă revizuit de către colegi și care a utilizat un sistem de alertă în timp real bazat pe un ceas inteligent, conceput din nou pentru a detecta semnalele fiziologice și de activitate aberante asociate cu infecția timpurie, cercetătorii de la Stanford au constatat că au fost generate alerte pentru infecțiile presimptomatice și asimptomatice cu COVID-19 în 78% din cazuri la peste 3200 de participanți testați cu o medie de 3 zile înainte de apariția simptomelor.

De asemenea, autorii au precizat că sistemul lor este scalabil la milioane de utilizatori, oferind astfel un sistem personal de monitorizare a sănătății care poate funcționa în timp real. Rugat să comenteze studiul, Steven Steinhubl, MD, cercetător științific și fost director de medicină digitală la Institutul Translațional al Scripps Research, La Jolla , California, a declarat pentru Medscape Medical News că el personal are multă încredere în acest tip de tehnologie.

COVID-19 a schimbat percepția asupra infecțiilor respiratorii

„Din păcate, COVID-19 ne-a schimbat perspectiva asupra infecțiilor respiratorii, dar dacă ne gândim la sezoanele de gripă pe care le-am avut în trecut, oamenii mor din cauza gripei, așa că eu cred această tehnologie este foarte valoroasă”, a spus el.

De exemplu, în cazul în care oamenii se întorc la locul de muncă, o recunoaștere timpurie a faptului că un angajat ar putea avea gripă sau o altă infecție foarte contagioasă ar putea să îl alerteze cu privire la necesitatea de a sta acasă și de a se autoizola.

„Mai avem un pic până să ajungem acolo”, a recunoscut Steinhubl, „dar ar putea avea un impact foarte mare asupra răspândirii oricărei boli infecțioase care ar fi mai bun pentru toată lumea”.