Evenimentul Zilei > Social > Oamenii de știință din Turcia au dat lovitura! Au inventat dispozitivul minune. Depistarea Covid-19, în 10 secunde
Oamenii de știință din Turcia au dat lovitura! Au inventat dispozitivul minune. Depistarea Covid-19, în 10 secunde

Oamenii de știință din Turcia au dat lovitura! Au inventat dispozitivul minune. Depistarea Covid-19, în 10 secunde

Cercetătorii turci au inventat un test care detectează Covid-19 în doar 10 secunde. Are o precizie de 99% iar probele nu se prelevează din nas, ci din gură.

Probele prelevate sunt apoi amestecate cu o soluție și adăugate la un cip de detectare a agentului patogen. Un rezultat pozitiv apare în 5-10 secunde, iar unul negativ în aproximativ 20 de secunde. Prin comparație, un test PCR pentru Covid-19 poate dura mult mai mult.

Producția în masă va începe în câteva luni

Un nou sistem de diagnostic inventat de oamenii de știință de la Universitatea Bilkent din Turcia ar putea înlocui testele convenționale de reacție în lanț a polimerazei (PCR) utilizate pe scară largă pentru diagnosticarea coronavirusului.

Sistemul numit „Diagnovir” se remarcă prin producerea de rezultate fiabile de 99% în doar 10 secunde, eliminând necesitatea tampoanelor pentru nas utilizate în testele PCR și oferind rezultate precise chiar și în primele faze ale bolii. Oamenii de știință au solicitat un brevet internațional pentru sistemul bazat pe nanotehnologie și lucrează acum la producția de masă.

„Acesta este un sistem realizat în întregime local și o tehnologie unică”, a spus profesorul Abdullah Atalar, rectorul Universității Bilkent. Un grup de oameni de știință de la Centrul Național de Cercetare în Nanotehnologie (UNAM) al universității a dezvoltat această tehnologie. Centrul de cercetare lucrează, de asemenea, la alte proiecte pentru a ajuta la lupta împotriva focarului de coronavirus.

„Coronavirusul este o particulă cu diametrul de 150 nanometri, iar la UNAM avem cercetători care lucrează de ani de zile la nanoparticule. Acesta este exact domeniul lor de expertiză. După ce au fost raportate primele cazuri în Turcia, au început să lucreze la proiect”, a spus Atalar.

Dispozitivul oferă rezultate rapide pentru cazurile pozitive, dar se lucrează intens pentru a detecta rezultatele negative la fel de repede

Profesorul asociat Bülend Ortaç, cercetător principal care lucrează la proiect, spune că studiile de fază 2 ale sistemului au produs rezultate extrem de precise.

„Acesta este un sistem de biosenzori format dintr-un kit de diagnostic rapid care funcționează cu tampoane de gură și un mecanism optic. Testele PCR au un raport mare de erori și pot da rezultate exacte la două până la trei zile de la debutul bolii. Sistemul nostru îl reduce la câteva secunde și poate da rezultate în stadiul incipient al bolii”, a spus Ortaç.

El a adăugat că probabil va dura încă două luni pentru a începe producția în serie, după ce a primit aprobări de la autoritățile sanitare din Turcia. Ali Aytaç Seymen, un alt cercetător al proiectului, a declarat că unul dintre avantajele sistemului este că folosește doar tampoane de gură, eliminând necesitatea tampoanelor de nas care sunt tare incomode, informează dailysabah.