Cea mai mică Biblie din lume, cumpărată de un român din Lugoj. Cum a pus mâna pe lucrarea neprețuită

Cea mai mică Biblie din lume, cumpărată de un român din Lugoj. Cum a pus mâna pe lucrarea neprețuităSursa: Lugojeanul.ro

Cea mai mică Biblie tipărită din lume măsoară 4,76 mm x 4,73 mm x 0,4 mm, devenită mai nou parte a colecției deținute de un pastor din Lugoj. De altfel, pastorul baptist Ionel Tuțac este deținătorul celei mai mari colecții de Biblii din țara noastră.

Pastorul Ionel Tuțac deține circa 800 de Biblii, din diferite perioade istorice, de diverse mărimi și redactate în toate limbile lumii, de la limba zuluşilor din Africa de Sud, până la limbile arabă sau coreeană.

Cea mai mică Biblie din lume, achiziționată de un român din Lugoj

„Nano Bible” este ultima achiziție a românului din Lugoj, fiind creată de un grup de specialişti de la Institutul Tehnologic din Haifa, care au reușit să o reducă la dimensiunile 4,76 mm x 4,73 mm x 0,4 mm. Este cea mai mică Biblie din lume, care conține, de fapt, un cip placat cu aur, cititorul fiind nevoit să folosească un microscop special pentru a putea lectura minuscula Biblie.

„E o biblie pe care mi-am dorit-o de mult, pentru că am aflat de existența ei și ca orice exemplar unic, care apare pe piață, mi-l doresc. Poate fi citită cu microscopul care mărește de o mie de ori caracterele. S-a lucrat vreo șapte ani de zile la realizarea acestui proiect. Prima biblie realizată în Israel, sub această formă, a fost dăruită Papei Benedict, cu ocazia vizitei în Israel”, transmite Ionel Tuțac.

Sursa: Lugojeanul.ro

Pastorul Ionel Tuțac deține inclusiv prima variantă a Vechiului Testament

Ionel Tuţac a început să colecţioneze Biblii în anul 1999, după o vizită efectuată la Societatea Biblică din New York, acolo unde a putut vedea expuse circa 43.000 de exemplare unice, ceea ce i-a stârnit dorința de a deveni deținătorul unor astfel de scrieri neprețuite.

„În colecția mea există un manuscris al Bibliei din 1240-1250, sunt doar 25 de astfel de manuscrise în întreaga lume. Dețin o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, din 1475, un exemplar din Biblia lui Anton Koberger, am un exemplar din 1611, din prima ediție King James, am câteva pagini din Biblii din anul 1500, mai multe exemplare în limba latină din 1600, cea mai veche Biblie în limba engleză din 1708.

Am Evangheliarul lui Gavriil Calimachi, Biblia de la Pesta, prima ediție cu caractere latine, din 1873, prima variantă a Vechiului Testament cu caractere latine, cea mai mică Biblie Gutenberg și multe, multe altele”, mai spune pastorul Ionel Tuțac, care a deschis un Muzeu al Bibliei, chiar în Timișoara, conform Lugojeanul.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News