Cea mai mare stațiune balneo din țară închide hotelurile

Cea mai mare stațiune balneo din țară închide hotelurile

Florian Serac, managerul SC Turism Felix, cel mai mare operator de profil din Bihor, spune că închide hotelurilor în așteptarea plafonării prețului la energie electrică promisă de Guvern până în preajma sărbătorilor de iarnă.

Factura SCT Felix la curent a fost de un milion de lei. Societatea a lansat în piață servicii la tarife majorate cu 15%, în timp ce costul energiei s-a dublat. Ca să nu intre în colaps, SCT Felix închide pe rând cele 5 hoteluri, așteptând măsurile de plafonare promise de Guvern. Altfel, societea de turism pur și simplu nu va putea funcționa în condițiile în care viitorul e sumbru deoarece:  “prețul curentului a urcat de la 0,35 lei pe KWh la 4,7 lei, cât se aude că va fi”, spune managerul Florian Serac. Soluția ieșirii din acest blocaj ar fi ca hotelurile din domeniul balnear să beneficieze și de prețuri plafonate, așa cum se întâmplă în cazul bazelor de tratament, aceasta fiindcă oferă același gen de servicii prestate, diferența fiind că unele au acționar statul, celelalte acționariat privat. 

Managerul explică că în domeniul acesta este exclus să lași jumătate de hotel în beznă și să oprești căldura pe holurile hotelului ca să faci economie. 

Măsura închiderii hotelurilor intră în vigoare de luna viitoare deoarece “nu putem da tot ceea ce am câștigat pe factura la energie electrică”. Aceasta în condițiile în care tot sezonul, la hotelurile din Băile Felix, gradul de ocupare a fost aproape 100%. Florian Serac anticipează că va trimite angajații în concedii până în preajma sărbătorilor de iarnă. Costurile cu energia electrică  au lovit în activitatea societății mai rău decât pandemia, managerul Florian Serac apreciind că situația “e chiar mai gravă decât în pandemie, e o situație fără precedent, cea mai rea de când știu eu”. Florian Serac se află de peste 20 de ani la conducerea SCT Felix. Cu excepția Hotelului Mureșul, care e prea mare și prea greu de încălzit, celelalte patru hoteluri aflate în administrarea SCT Felix ar urma să se deschidă înaintea Crăciunului. Mureșul se va deschide probabil la primăvară. Florian Serac anticipează că societatea va merge pe pierderi chiar luând acest măsuri, deoarece va trebui să onoreze pachetele de Revelion deja contractate.  Managerul Florian Serac spune că cei 780 de angajați vor merge în concedii sau vor intra în programul kurzabeit, ceea ce presupune  plata a 75% din salariu, urmând ca banii să fie recuperați de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Acest program include deja 3000 de angajați din Bihor din 70 de companii, iar trendul e în creștere. 

FecheteȘi complexul President se pregătește pentru un sezon greu. „Scumpirea energiei ne afectează foarte mult. Dacă înainte aveam facturi de curent de 120.000 - 150.000 lei pe lună, acum au urcat la 400.000 lei”, spune directorul Dumitru Fechete .

Pentru a supraviețui scumpirilor, societatea a majorat tarifele cu 8-10%. Pachetele de cazare pentru 1 Decembrie și Crăciun au fost vândute integral, iar în prezent firma are în piață ultimele rezervări pentru Revelion. „Muncim mai mult pentru bani mai puțini”, rezumă Fechete.

Pentru a compensa scumpirea energiei, complexul President are în funcțiune un sistem cu pompe de căldură și pregătește proiectul unui parc fotovoltaic cu injecție în rețeaua proprie, care i-ar putea reduce factura de curent cu circa 70%. „Noi doream să demarăm investiția de circa 3 milioane euro în septembrie, cu finanțare prin PNRR. Dacă nu primim niciun răspuns luna viitoare, o vom face pe fonduri proprii. Decât să dăm în continuare sume tot mai mari de bani pe curent, mai bine le direcționăm către o lucrare care se amortizează în câțiva ani”, zice directorul.

„Mai bine țin închis!”

Criza energiei a creat o situație fără precedent în turism. „Întotdeauna în lunile octombrie - noiembrie, mai slabe, reduceam tarifele. Acum, când cheltuiești cu peleții pentru încălzirea unei pensiuni cu 10 camere 500 lei pe zi, nu îmi mai permit. Dimpotrivă, am crescut prețurile cu circa 20 lei pe cameră”, spune proprietarul pensiunii Cătălin din Băile 1 Mai, Paul Hîrcă.

Scumpirile au făcut ca administratorii pensiunilor să nu mai știe la ce să se aștepte. „Consum cam o tonă de peleți pe weekend. Dacă acum doi ani prețul pe tonă era undeva la 1.800 lei, acum a urcat la 3.000 lei și nu se știe unde se va opri. Nu fac rezervări de Crăciun, nici de Revelion, pentru că nu știu cât să cer ca să nu ies în pierdere”, spune Sorin, proprietarul uneia dintre cele mai mari pensiuni din Vârtop.

Dacă anul trecut prețul unei camere era cam la 300 lei pe noapte, cu mic dejunul inclus, odată cu deschiderea sezonului de schi tarifele ar trebui majorate, pentru a acoperi scumpirea energiei și alimentelor. „Un preț corect, care să acopere costurile cu personalul, încălzirea și alimentele, ar fi de vreo 500 lei pe noapte. Când aude însă de echivalentul a 100 euro, clientul spune că e mult. Așa că, decât să aduc bani de acasă, mai bine țin închis”, spune administratorul pensiunii. Pentru că niciodată până acum iarna nu s-a anunțat atât de grea pentru turism...

Obligați să închidă

„Încercăm să găsim forme de sprijin”

Efectele crizei energetice asupra turismului nu se simt doar în România. În Ungaria vecină, faimoasele băi din peștera Miskolctapolka s-au închis pentru că nu mai făceau față facturilor de gaz. Reprezentanții Asociației Hotelurilor și Restaurantelor au estimat că la nivel național numărul unităților care se vor închide temporar până în primăvară va depăși recordul din pandemie.

Similar, unele pensiuni din țară au anunțat că vor ține închis toată luna noiembrie și vor redeschide doar de sărbători. „Vom avea foarte multe unități închise temporar. Partea de energie înseamnă foarte mult din costurile de operare astăzi. Noi încercăm să negociem cu autoritățile, să găsim forme de sprijin”, spune președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile.

Hotelierii cer plafonarea prețului curentului. „Vrem ca hotelurile din domeniul balnear să beneficieze și ele de prețuri plafonate, asemeni bazelor de tratament. Nu este normal ca, la același gen de servicii prestate, Hotelul Ceres din Băile 1 Mai să beneficieze de un preț plafonat la 1,2 lei pe KWh, doar pentru că este proprietatea statului, iar noi să plătim 4,7 lei pe KWh pentru că avem acționariat privat”, consideră directorul SCT Felix, Florian Serac.