Cea mai mare greșeală pe care o faci atunci când prepari ceai la plic

Cea mai mare greșeală pe care o faci atunci când prepari ceai la plic Ceai. Sursa foto: Mk Studio | Dreamstime.com

Ceaiul este pe lista preferatelor în sezonul rece. Bunicii și străbunicii noștri îl preparau din plante uscate și mărunțite, însă în zilele noastre este mai comod să folosim plicurile cu diferite arome găsite la orice plafar. Ele sunt mult mai practice, dar trebuie să fim atenți la câteva detalii, cum ar fi depozitarea lor sau modul de preparare. Un alt element esențial este perioada de timp în care plicul stă în apa fierbinte.

Ceaiul la plic este ușor de preparat, dar trebuie să ținem cont de câteva mici aspecte. Pentru o aromă cât mai profundă și pentru beneficiile plantelor este recomandat să le alegem pe cele pregătite în mod tradițional. Important este și modul în care sunt depozitate. Trebuie ținute în recipiente etanșate, în spații răcoroase, lipsite de umiditate și mirosuri.

Gustul este extrem de important, deci trebuie să avem grijă și la modul în care dozăm cantitatea de apă cu cea de ceai. La o cană de 250ml de apă fierbinte sunt suficient 2,5g de plante. Temperatura apei este recomandat să fie la aproximativ 65 de grade Celsius, însă ea variază în funcție de preferințele fiecăruia și de tipul de ceai.

Ceaiurile la plic sunt mai ușor de preparat, însă trebuie să le acordăm și lor o atenție destul de mare. Plantele mărunțite nu trebuie lăsate foarte puțin în apa fierbinte, însă nici uitate în cană. Pe fiecare pachet de ceai este specificat timpul recomandat pentru infuzie. Uitarea plicului cu ceai în cană este cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când preparăm infuzia. Această neatenție poate duce la gust amar, iar licoarea caldă nu va mai fi la fel de dulce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar aspectele prezentate mai sunt stau la baza unui ceai reușit. Pentru a ne bucura de o ceașcă aromată și cu adevărat sănătoasă, este recomandat să înlocuim zahărul cu o linguriță de miere naturală. Atunci când adăugăm mierea în ceai trebuie să fim atenți la temperatura apei. Pusă în lichid fierbinte, ea își pierde din proprietăți și nu mai este la fel de sănătoasă.

Cât timp trebuie să ținem plicul de ceai în apă fierbinte

Secretul unui ceai aromat și benefic organismului nostru depinde de cât de mult lăsăm plicul cu plante uscate în apa fierbinte. În funcție de tipul de ceai, trebuie să ținem cont și de temperatura apei astfel:

  • pentru ceaiul alb, timpul pentru infuzie este de patru minute, într-o cană cu apă ajunsă la temperatura la 80-90°C;
  • pentru ceaiul verde, timpul de infuzare este de două minute, iar temperatura apei trebuie să fie între 65 și 75°C;
  • pentru ceaiul albastru sau cel semifermentat, este suficient să ținem plicul cu plante uscate timp de două minte în apa ajunsă la o temperatură de 65-75°C;
  • pentru ceaiul negru, timpul de infuzare este de trei minute, într-o cană cu apă fierbinte, la o temperatură cuprinsă între 85 și 95°C;
  • ceaiul pu-erh trebuie ținut în apa ajunsă la temperatura de 95°C timp de unu până la cinci minute.

Ce facem cu pliculețele de ceai după ce le-am utilizat

Ceaiul la plic poate fi utilizat în mai multe moduri, după ce a fost scos din apa fierbinte. Aplicate pe ochi, plicurile de ceai verde ajută la estomparea cearcănelor. Acest procedeu poate fi utilizat de câteva ori pe săptămână, iar timpul de acționare este de doar câteva minute. Cofeina din ceaiul verde conține antioxidanți puternici și ajută la creșterea fluxului sângelui în piele.

Pliculețele de ceai pot fi utilizate și pentru calmarea iritațiilor după epilare, dacă ai folosit un aparat de ras. Senzația de arsură sau usturime poate fi extrem de neplăcută, însă ea poate fi calmată prin tapotarea zonei iritate cu plicuri de ceai folosite.

Dacă ai un abces sau o inflamație, poți calma durerea cu ajutorul unui plic de ceai umed, aplicat în zona respectivă. Ceaiul de mentă sau de mușețel pot ajuta la calmarea durerilor de dinți, acționând și ca antiseptic împotriva agenților patologici.

Podoaba capilară poate obține o strălucire cu ajutorul ceaiului la plic. Înlocuiește balsamul pentru păr cu vechile pliculețe de ceai. Prepară o infuzie slabă cu un plic deja folosit și aplică pe lungimea firului de păr, potrivit doc.ro