Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai mare cometă văzută până acum se îndreaptă spre sistemul solar. Când vă ajunge aceasta pe Terra
Cea mai mare cometă  văzută până acum se îndreaptă spre sistemul solar. Când vă ajunge aceasta pe Terra

Cea mai mare cometă văzută până acum se îndreaptă spre sistemul solar. Când vă ajunge aceasta pe Terra

O cometă uriașă se îndreaptă spre sistemul nostru solar. Cercetările au arătat că este cel mai mare miracol detectat vreodată, iar acesta va ajunge pe Pământ în 2031.

Specialiștii au declarat cea mai mare cometă va ajunge în 10 ani spre sistemul nostru solar.

Cometa, cunoscută sub numele de Bernardinelli-Bernstein (sau C/2014 UN271) are cel puțin 100 de mile (100 de kilometri) lățime – fiind de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât o cometă tipică. Este atât de mare încât astronomii au confundat-o cu o planetă pitică, potrivit unei declarații care anunța descoperirea cometei în iunie 2021.

O analiză amănunțită a arătat că miracolul se mișcă rapid prin norul Oort – o adunătură de roci înghețate, aflată la miliarde de mile de Pământ. Obiectul părea că se îndreaptă spre noi și chiar avea în spate o coadă strălucitoare saucoma” – o indicație clară a unei comete înghețate care se apropie de sistemul solar interior. Estimările se schimbă constant.

Cometa va ajunge pe Pământ

Gigantica stânca nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. În acest moment, Bernardinelli-Bernstein (BB) navighează prin norul Oort la aproximativ 29 de ori distanța dintre Pământ și Soare – sau 29 de unități astronomice (UA). În anul 2031, prezic oamenii de știință, această cometă va coborî la 10,97 UA de Soare – plasând-o chiar în afara orbitei lui Saturn.

Deși este suficient de departe de Pământ încât oamenii să nu o poată vedea fără telescop, cometa este mult mai aproape decât ultima vizită a stâncii în partea noastră a sistemului solar. După ce au studiat traiectoria cometei, autorii studiului au calculat că BB s-a apropiat cel mai mult în urmă cu 3,5 milioane de ani, când a ajuns la 18 UA de soare.

Cea mai mare cometă observată vreodată

„Avem privilegiul de a fi descoperit cea mai mare cometă observată vreodată – sau cel puţîn cea mai mare dintre cometele studiate – şi am observat-o din timp, astfel încât acum putem să o urmărim pe măsură ce se apropie (de Soare) şi începe să se încălzească”, a declarat Bernstein pentru laboratorul NOIRLab (National Science Foundation’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory), potrivit Digi24.

Conform astronomilor, cometa Bernardinelli-Bernstein este specială şi pentru faptul că nu a trecut prin Sistemul Solar interior în ultimii 3 milioane de ani.