Cea mai gustoasă reţetă de iahnie de fasole. Pași esențiali de urmat

Cea mai gustoasă reţetă de iahnie de fasole. Pași esențiali de urmatIahnie de fasole. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum faci cea mai gustoasă iahnie de fasole. Rețeta tradițională de care nu te mai saturi.

Iahnie de fasole. Delicioasă și ușor de gătit, iahnia de fasole este un preparat preferat în Postul Paștelui. Ca să iasă perfectă, mâncarea are câteva secrete. Rețeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” , Editura Paideia.

Conţinutul bogat de substanțe nutritive fac din fasole un aliment foarte sănătos. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu.  Calciul şi fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Potasiul acţionează împreună cu sodiul pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă. Magneziul are mai multe scopuri în organism: susţine funcţiile musculare şi nervoase, menţine sistemul imunitar, se îngrijeşte de sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajută la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge şi promovează dezvoltarea celulelor.

Tartine cu fasole albă cu roșii uscate la soare. Cum preparăm rețeta şi ce ingrediente mai sunt necesare

Sursa foto. Pixabay

Ingrediente pentru iahnie de fasole

500 g fasole boabe

3 cepe

100 ml untdelemn

3 morcovi

1 lingură boia

1 căpătână usturoi

1 lingură oțet aromat cu tarhon

câteva fire de tarhon tocat

1 legătură pătrunjel

200 ml bulion gros de roșii

1 lingură zahăr

1 foaie dafin

sare, piper

Mod de preparare

Fasolea aleasă bine se pune la înmuiat în multă apă rece, seara. Dimineața se pune la fiert o oră jumătate, la foc potrivit. În 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul. Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se servește cu murături sau ceapă roșie", arată regretatul gastronom în lucrarea sa.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News