Cea mai ciudată obsesie a lui Ceaușescu. Mii de bucureșteni, loviți de orgoliul dictatorului

Cea mai ciudată obsesie a lui Ceaușescu. Mii de bucureșteni, loviți de orgoliul dictatorului Fostul dictator, Nicolae Ceausescu.Sursa: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu ar fi avut o obsesie ciudată, pe care foarte puțini au știut-o. Fostul președinte ar fi făcut orice pentru a își duce planul la bun sfârșit și pentru a nu îi lăsa pe ceilați să acționeze pe la spatele lui.

Nicolae Ceaușescu s-a opus construcției metroului din cartierul Drumul Taberei și ar fi făcut orice ca oamenii să nu beneficieze de transport în comun în acest cartier al Bucureștiului. În luna februarie a anului 1975, Comitetul Central al PCR a ținut o ședință în cadrul căreia s-a luat decizia de a se face metrou în Capitală.

Cu toate astea, Nicolae Ceaușescu nu a ascultat inginerii, iar lucrările s-au făcut așa cum a vrut el. Inițial, proiectul prevedea construcția a două linii mari de metrou. Acestea trebuiau să unească Nordul cu Sudul și Estul cu Vestul Bucureștiului, legate fiind cele două tunele de cele patru capete ale magistralelor cu un inel circular. Fostul președinte nu ar fi vrut nici să se facă o stație de metrou în cartierul Drumul Taberei.

„Metroul trebuia făcut din Drumul Taberei până în Balta Albă, dar pentru că Ceauşescu l-a negat pe Gheorghiu Dej – a băgat metroul în Militari. În Drumul Taberei, zicea el că trăiau burghejii, pentru că era făcut pe vremea lui Gheorghiu Dej. Dar Drumul Taberei era primul cartier aglomerat al Bucureştiului. Militari nici nu era construit la vremea aia. Era o lozincă, un orgoliu al lui Ceauşescu, şi prostia noastră de a-l face pe el marele arhitect, primul om al ţării”, a explicat Victor Chiriac, inginerul care a proiectat și stația Eroilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cifre dezastroase pentru metroul din Drumul Taberei

Statia Orizont, Metrou, Drumul Taberei, santier

Proiectanții i-au spus lui Nicolae Ceaușescu că fiecare stație de metrou are nevoie de scări rulante, dar acesta s-a opus. El a declarat că românii au probleme cu greutatea și că trebuie să meargă pe jos pentru a își menține silueta. ,,Ce ne trebuie nouă excavatoare aici?”, a spus fostul președinte, potrivit EVZ.

Metroul din Drumul Taberei s-a deschis

Magistrala de metrou Drumul Taberei - Eroilor s-a deschis 15 septembrie 202o, cu cinci ani întârziere față de termenul stabilit. Inaugurarea oficială a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban.

Magistrala 5 de metrou are 10 staţii: Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2. Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi Depoul Valea Ialomiţei, este finanţată integral din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 - 2013, POIM 2014 - 2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,224 miliarde de lei.